Είναι το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια η ίδια ασθένεια;

Η γεροντική άνοια είναι πλέον ένας ξεπερασμένος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σταδιακή επιδείνωση της μνήμης και της σκέψης που εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό οφείλεται στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, τα οποία μπλοκάρονται ή μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά.

Το αποτέλεσμα είναι, τα μικροσκοπικά κομμάτια του εγκεφάλου να στερούνται τροφής και οξυγόνου και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό είναι πιο εμφανές όταν επηρεάζουν τα τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη. Τώρα πια η γεροντική άνοια ονομάζεται αγγειακή άνοια.

Η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ δεν είναι η ίδια κατάσταση.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι αρκετά διαφορετική, αν και το αποτέλεσμα είναι συχνά παρόμοιο: Κακή μνήμη και δυσκολία να σκεφτεί κάποιος καθαρά.

Δεν είναι σαφές γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ, αλλά είναι γνωστό ότι τα άτομα με τη νόσο έχουν πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που εμποδίζουν τους νευρώνες να λειτουργούν σωστά. Πρόκειται δηλαδή για μία νευροεκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.

Υπάρχει μια γενετική σύνδεση, αλλά είναι αρκετά περίπλοκη. Είναι πιθανό να έχει κάποια περιβαλλοντική αιτία.

Αν κάποια άτομα στην οικογένεια έχουν Αλτσχάιμερ μπορεί να μεγαλώνουν οι δικές σας πιθανότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάθετε Αλτσχάιμερ. Η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι κατά βάση κληρονομική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει