Είναι υγιεινό το ποπ κορν;

Το απλό ποπ κορν είναι ένα υγιές σνακ χαμηλό σε θερμίδες. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες, ωστόσο, περιλαμβάνουν πρόσθετο αλάτι, βούτυρο και λάδι που το καθιστούν ανθυγιεινή επιλογή για σνακ.

Προτού αποφασίσετε και επιλέξετε καλό είναι να γνωρίζετε τις διατροφικές επιπτώσεις αυτού που θα επιλέξετε.

Θρεπτικά συστατικά

Το ποπ κορν είναι ολικής αλέσεως με 1 γραμμάριο φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Περιέχει, επίσης, μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας. Το ποπ κορν περιέχει έναν αριθμό μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου, του φωσφόρου, του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του μαγγανίου.

Θερμίδες και λίπος

Ένα φλιτζάνι ποπ κορν έχει μόλις 31 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους. Το ποπ κορν με λάδι έχει περισσότερο λίπος και θερμίδες ανά φλιτζάνι και πιο συγκεκριμένα 3 γραμμάρια λίπους και 55 θερμίδες. Το παραδοσιακό αρωματισμένο ποπ κορν μικροκυμάτων με βούτυρο περιέχει περίπου 42 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι. Αν παρακολουθείτε την πρόσληψη των θερμίδων σας, το ποπ κορν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορείτε να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες χωρίς προστιθέμενο λίπος και αλάτι.

Το ποπ κορν του σινεμά

Αντίθετα το ποπ κορν του σινεμά δεν είναι υγιεινή επιλογή. Μια μεσαία μερίδα ποπ κορν στις μεγάλες αλυσίδες μπορεί να σας παρέχει μεταξύ 9-20 φλιτζάνια ποπ κορν και 590-1.200 θερμίδες σε μία συσκευασία. Πολλές κινηματογραφικές αίθουσες παρασκευάζουν επίσης το ποπ κορν σε λάδι καρύδας, κάτι που σημαίνει πως περιέχει κατά μέσο όρο 33-60 γραμμάρια λίπους. Παράλληλα το ποπ κορν του σινεμά είναι ιδιαίτερα αλμυρό και μπορεί να έχει κατά μέσο όρο 980 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα.

Εκτιμήσεις

Ορισμένες εκδόσεις ποπ κορν φτιαγμένου σε φούρνο μικροκυμάτων περιέχουν τρανς λιπαρά, με τη μορφή μερικώς υδρογονωμένων λιπαρών. Τα τρανς λιπαρά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το ποπ κορν από φούρνο μικροκυμάτων, επειδή έχει «κατηγορηθεί» ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Προτάσεις

Προτιμήστε το απλό ποπ κορν που θα φτιάξετε εσείς στο σπίτι σας με υγιεινά συστατικά. Ψεκάστε το με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο θαλασσινό κατά προτίμηση αλάτι. Σαν έξτρα επιλογές μπορείτε να ρίξετε πάνω του λίγο τυρί για γεύση ή μια ιδέα σοκολάτας μαζί με αποξηραμένα cranberries.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει