Είσαι πραγματικά δυσανεκτικός στο γάλα; Η αλήθεια που κανείς δεν λέει

Είμαστε όλοι λίγο δυσανεκτικοί στο γάλα; Η αλήθεια πίσω από τη λακτόζη
Η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά δεν είναι πάντα μόνιμη ή εγγενής. Η λακτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα, διασπάται από το ένζυμο λακτάση στο λεπτό έντερο. Όλοι γεννιόμαστε με υψηλά επίπεδα λακτάσης, αλλά αυτά μειώνονται με την ηλικία και ανάλογα με τη διατροφή.
Πότε εμφανίζεται η δυσανεξία;
Όταν το σώμα παράγει λιγότερη λακτάση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακός πόνος και διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.
Η δυσανεξία μπορεί να είναι προσωρινή, ειδικά μετά από χρήση αντιβιοτικών, στρες ή διαταραχές του εντέρου, που μειώνουν προσωρινά τη λακτάση.
Αν κάποιος αποφεύγει εντελώς τα γαλακτοκομικά, η λακτάση μπορεί να μειωθεί τόσο που να προκαλεί προσωρινά συμπτώματα όταν ξαναρχίσει να τα καταναλώνει.
Τι να κάνεις αν νομίζεις ότι έχεις δυσανεξία
Μην αποφεύγεις πλήρως τα γαλακτοκομικά. Μικρές ποσότητες τυριού ή γιαουρτιού είναι συνήθως καλά ανεκτές, καθώς περιέχουν λιγότερη λακτόζη ή την έχουν ήδη διασπάσει τα βακτήρια.
Η επανεισαγωγή γαλακτοκομικών σταδιακά μπορεί να βοηθήσει το ένζυμο να ανακάμψει.
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συμβουλέψου ειδικό για περαιτέρω εκτίμηση.
Συμπέρασμα
Δεν είμαστε όλοι «λίγο δυσανεκτικοί» στο γάλα, αλλά η ικανότητα πέψης της λακτόζης μπορεί να μεταβάλλεται. Για πολλούς, η δυσανεξία είναι προσωρινή και όχι μόνιμη κατάσταση.
[1]


