Εμβόλιο Novavax: Σε ποια τεχνολογία βασίζεται, πόσο αποτελεσματικό είναι

Το νέο εμβόλιο της Novavax που πρόκειται να έρθει και στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικό. Aυτό σημαίνει ότι η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται «έτοιμη» σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός.

Το εμβόλιο είναι παλιάς τεχνολογίας η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων όπως του κοκκύτη κ.λπ.

Μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είναι 28 ημέρες και μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, επειδή δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA, θα μπορούσε να πείσει τους πλέον δύσπιστους να εμβολιαστούν.

Η εταιρεία παρασκευής του έχει δεσμευτεί για ένα δισεκατομμύριο δόσεις, τις οποίες θα παράγει και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν και στις μη προνομιούχες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του, σε δύο κλινικές δοκιμές η μέτρια και η σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίστηκαν σε ποσοστό που αγγίζει το 90% για όσους το έκαναν.

Ωστόσο δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν μπορεί να χορηγηθεί το νέο αυτό εμβόλιο ως αναμνηστική δόση, αλλά ούτε και επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την μετάδοση του ιού και την διάρκεια της ανοσίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει