Επτά σημάδια που δείχνουν αν ένας άνδρας είναι υγιής

Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ χωρίς να ιδρώσετε. Δεν περνάει περισσότερο από μια εβδομάδα από το τελευταίο συνάχι σας και αρρωσταίνετε ξανά. Εχετε την γκριζωπή εμφάνιση του μόνιμα αδιάθετου.

Ωστόσο, πώς ξέρετε στην πραγματικότητα, είστε αρκετά υγιής; Εκτός από το να μην αισθάνεστε άρρωστος, τα σημάδια της καλής υγείας είναι συνήθως πιο ασαφή και πιο λεπτά από τα σημάδια της ασθένειας.

Το να είστε υγιής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πηδάτε από το κρεβάτι κάθε πρωί με έπαρση, ή ότι ποτέ δεν αρρωσταίνετε από κρύωμα ή ότι είστε σε θέση να τρέξετε υπερ-μαραθώνιους μετά από δύο εβδομάδες προπόνησης. Μπορείτε να είστε υγιείς, χωρίς να αισθάνεστε ότι έχετε πάντα ενέργεια να κάψετε.

Ετσι, λοιπόν, πόσο καλά ξέρετε αν είστε καλά; Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Δεν είναι οριστικές, αλλά στο σύνολό τους -και εν τη απουσία των συμπτωμάτων της ασθένειας- αφήνουν να εννοηθεί ότι είστε σε αρκετά καλή κατάσταση. Εδώ είναι μερικές από αυτές τις ενδείξεις:

Φυσική κατάσταση. Για να ελέγξετε τη φυσική σας κατάσταση δεν χρειάζεται να τρέξετε για μίλια ή να κάνετε 200 push-ups. Οι ειδικοί λένε ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να περπατήσει ένα μίλι σε 15 λεπτά, να μεταφέρει δύο σακούλες από ψώνια στο αυτοκίνητο και να ανεβεί τις σκάλες σε ένα σπίτι χωρίς να πάρει ανάσα. Αλλά αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία ή το φύλο. Πιο συγκεκριμένα, ένα 30χρονος άνδρας, με άνω του μέσου όρου δύναμη και καλή φυσική κατάσταση θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει πάνω από 25 push-ups σε ένα λεπτό.

Ζωτικά σημάδια. Εφόσον έχετε ένα ρολόι και την ικανότητα να μετράτε, μπορείτε να μετρήσετε τα ζωτικά σημάδια σας από την άνεση της πολυθρόνας σας. Οταν έχετε 70 σφυγμούς το λεπτό εν ηρεμία και 16 με 20 αναπνοές το λεπτό (πάλι σε κατάσταση ηρεμίας) αυτό δεν σας κάνει αθλητή, αλλά δείχνει ότι είστε ένας υγιής ενήλικας.

Νύχια. Οι άνδρες δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στα νύχια τους, αλλά αυτά μπορούν να δώσουν ζωτικές ενδείξεις για τη γενική υγεία. Τα κίτρινα νύχια είναι ενδεικτικά της αναπνευστικής νόσου. Τα νύχια που μοιάζουν με κουτάλι που έχουν κάμψη προς τα έξω μπορεί να σημαίνουν σιδηροπενική αναιμία. Οι γραμμές στα νύχια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη. Πηγαίνετε στο γιατρό αν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση ή την αίσθηση των νυχιών σας. Τα καθαρά, ροζ νύχια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ένδειξη μιας καλής, σε γενικές γραμμές, υγείας.

Τουαλέτα. Δεν είναι τόσο πολύ το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα (εκτός και αν αυτό αλλάζει ξαφνικά) -μία φορά την ημέρα, τρεις φορές την ημέρα- αλλά η συνέπεια και το χρώμα. Τα κόπρανα που προδίδουν καλή υγεία έχουν σχήμα τορπίλης και είναι μαλακά. Το χρώμα εξαρτάται από το τι έχετε φάει αλλά γενικά δεν θα πρέπει να είναι γκρι, πολύ χλωμά, πολύ σκοτεινά ή φωτεινά κόκκινα. Κόπρανα χρώματος μετρίου καφέ, τα οποία έρχονται εύκολα και σε τακτά διαστήματα, χωρίς οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου είναι ένα σημάδι της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος.

Ούρα. Εάν έχετε ανοικτά κίτρινα ούρα πίνετε αρκετά υγρά και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενα καλό χρώμα είναι επίσης ένα σημάδι ότι το συκώτι σας λειτουργεί αποτελεσματικά. Μην ανησυχείτε αν πίνετε πολύ νερό και αν τα ούρα σας γίνονται σχεδόν άχρωμα.  Εκτός από την ταλαιπωρία των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Λίγο πιο κίτρινα ούρα σημαίνει ότι μάλλον πίνετε λιγότερο νερό, γι’ αυτό πιείτε περισσότερο για να αποφύγετε τα συμπτώματα  της αφυδάτωσης. Αν τα ούρα σας έχουν μια περίεργη οσμή, τότε αυτό είναι ένα σημάδι προβλημάτων υγείας.

Λαμπερά, υγιή μαλλιά. Τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά όχι μόνο δείχνουν ωραία, είναι επίσης ένα σημάδι ότι τα καλά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας. Ειδικότερα, τα υγιή μαλλιά μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υγιεινής διατροφής. Θαμπά, ξηρά και εύθραυστα μαλλιά μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη πρωτεϊνης, βιταμίνης Ε ή των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Τα υγιή μαλλιά εξάλλου αποτελούν ένδειξη ότι ο οργανισμός απορροφά θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το σώμα.

Γλώσσα. Οι γιατροί μπορούν να καταλάβουν πολλά από τη γλώσσα σας. Μια γλώσσα με ένα ζεστό, ροζ χρώμα είναι ένδειξη ότι απορροφάτε ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12. Μια υπερβολικά απαλή και λεία γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι αναιμίας, ενώ μια κιτρινωπή απόχρωση μπορεί να δείχνει μυκητιασική λοίμωξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει