Ερευνα: Οι σεξομανείς παρουσιάζουν ίδιες συμπεριφορές με τους τοξικομανείς

Η πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των «τοξικομανών του σεξ» αποκάλυψε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στις ναρκωτικές ουσίες.

Μέχρι τώρα στην επιστήμη υπήρχε διαμάχη σχετικά με το αν οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν σε σεξουαλικές συμπεριφορές, παρακολουθώντας πολλές ταινίες πορνό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πραγματοποίησαν τομογραφίες εγκεφάλου σε 19 άνδρες που παρακολουθούσαν πορνογραφικά βίντεο και διαπίστωσαν πως ενεργοποιήθηκαν τα ίδια κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου (αυτά που είναι σχετικά με την ευχαρίστηση του ατόμου) που ενεργοποιούνται όταν οι τοξικομανείς βλέπουν μπροστά τους το ναρκωτικό της προτίμησής τους.

Δύο από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν χάσει τη δουλειά τους, εξαιτίας του ότι παρακολουθούσαν πορνογραφικό υλικό στο χώρο εργασίας τους, ενώ τέσσερις απ’ αυτούς είπαν πως το πορνογραφικό υλικό ήταν το ναρκωτικό-πύλη για τον κόσμο των φετίχ.

Ολοι τους είχαν εμμονή με σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορά, αλλά είναι αβέβαιο αν ήταν «τοξικομανείς» με τον ίδιο τρόπο που ένας καπνιστής είναι εθισμένος στην νικοτίνη.

Μερικοί ερευνητές υποστήριξαν πως τα χαρακτηριστικά τους έμοιαζαν περισσότερο με μια διαταραχή του ελέγχου παρόρμησης ή με μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Εγκεφαλική τομογραφία

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσει τις αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που προκαλείται από την παρακολούθηση πορνογραφικών βίντεο και συνέκρινε τους εγκεφάλους ανθρώπων που είχαν καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά με υγιή άτομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  PLoS One, έδειξαν πως τα άτομα με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά είχαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στα τρία μέρη του εγκεφάλου: το κοιλιακό ραβδωτό, το ραχιαίο πρόσθιο προσαγωγίου και την αμυγδαλή. Αυτές είναι όλες οι περιοχές που διεγείρονται στους τοξικομανείς όταν βλέπουν μπροστά τους το ναρκωτικό της επιλογής τους.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να διαπιστωθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα αρκετά ώστε να μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως πρόκειται για εθισμό. Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα αποτελέσματα είναι προδιαθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι αν έχει κανείς μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές αυτές είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αυτές τις συμπεριφορές ή αν οι συμπεριφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ίδιας της πορνογραφίας», λέει η δρ Valeri Voon, από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.

Πρόσθεσε δε πως όσο πιο νωρίς εκτίθενται οι άνθρωποι στα ναρκωτικά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθούν σε τοξικομανείς.

Επισήμανε, επίσης, πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παροχή συμβουλών σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η παρακολούθηση πορνό στο Διαδίκτυο στη συμπεριφορά των εφήβων.

«Ψέματα και απιστία»

Από την πλευρά της η Paula Hall, πρόεδρος του Συλλόγου για τη Θεραπεία των Τοξικομανών του Σεξ τόνισε πως σήμερα το Διαδίκτυο παρέχει non-stop υπηρεσίες σεξουαλικών καινοτομιιών.

«Αυτό που βλέπω είναι η αύξηση του αριθμού των νεαρών ανδρών που δεν μπορούν να διατηρήσουν τη στύση τους, επειδή η διάθεσή τους έχει ναυαγήσει λόγω της πορνογραφίας και η διέγερσή τους όταν βρίσκονται με μία ερωτική σύντροφο δεν είναι όπως πριν. Η ζημιά στις σχέσεις των ζευγαριών μπορεί να είναι τεράστια, με τα ψέματα και την απιστία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς δεν κάνουν πια σεξ με το ερωτικό τους ταίρι και παρουσιάζουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, αφού αυτή έχει εξαντληθεί στην παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο. Μπορεί ακόμα και να σταματήσουν να επιζητούν τις οικογενειακές δεσμεύσεις, αφού προτιμούν να έχουν το σπίτι για τον εαυτό τους. Η πορνογραφία είναι συνήθως αυτή που ξεκινά όλη αυτή την κατάσταση και αποτελεί μια πύλη προς την τοξικομανία του σεξ», επισημαίνει.

Ωστόσο και η ίδια είπε πως ακόμα είναι αμφιλεγόμενο αν οι άνθρωποι αυτοί είναι τοξικομανείς με το σεξ με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, καθώς το συγκεκριμένο πεδίο έχει προς το παρόν διερευνηθεί ελάχιστα και υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές που παρουσιάζει κάποιος όταν βλέπει σε υπερβολικό βαθμό ταινίες πορνό, καταναλώνει υπερβολικό φαγητό ή είναι εθισμένος με τα τυχερά παιχνίδια, είναι όλο και πιο συχνές στην εποχή μας. Και είναι σημαντικό, όποιου είδους εξάρτηση κι αν αντιμετωπίζει κανείς, είτε είναι από το σεξ, είτε από διατροφικές διαταραχές, είτε από κατάχρηση ουσιών να βοηθηθεί για να σπάσει αυτό τον κύκλο, καταλήγουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει