Eρευνα: Ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού κάνουν περισσότερο σεξ

Είναι οι δουλειές του σπιτιού… σέξι; Φαίνεται πως ναι, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα νεαρότερα ζευγάρια που μοιράζονται τις οικιακές δουλειές έχουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας σεξ.

Η έκθεση που υπογράφεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, θεωρεί πως οι σύζυγοι που έχουν μοιράσει τις εργασίες που αφορούν το σπίτι, είναι πιο ικανοποιημένοι τόσο από τη συχνότητα του σεξ όσο και από την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής.

«Στην εποχή μας υπάρχει αφθονία από ανεπίσημα στοιχεία που αναφέρουν πως οι άνδρες διεγείρονται περισσότερο από ισχυρές, ανεξαρτητοποιημένες γυναίκες και πως οι γυναίκες διεγείρονται περισσότερο από τους άνδρες που δείχνουν αγάπη και στοργή, δείχνουν προσοχή στα παιδιά τους και τις βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού», λέει ο Dan Carlson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Η μελέτη βασίζεται στα αποτελέσματα μιας έρευνας του 2006, στην οποία είχαν συμμετάσχει 600 ζευγάρια. Σχεδόν το 90% ήταν παντρεμένοι, ενώ οι υπόλοιποι συζούσαν. Τα ζευγάρια είχαν μέτριο προς χαμηλό εισόδημα και το 55% απ’ αυτούς είχε μια μέση εκπαίδευση. Ολοι τους είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Sociological Review και διαπίστωνε πως τα ζευγάρια στα οποία οι δουλειές του σπιτιού ήταν «παραδοσιακά ρυθμισμένες», δηλαδή ο άνδρας να κάνει «ανδρικές δουλειές» όπως το πλύσιμο και η επιδιόρθωση του αυτοκινήτου ή διάφορα μαστορέματα, είχαν περισσότερο σεξ.

Ο Carlson και η συν-συγγραφέας της μελέτης Sharon Sasser, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, σημειώνουν ότι η προηγούμενη μελέτη είχε βασιστεί σε δεδομένα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που ήταν «μια πολύ διαφορετική εποχή και περιελάμβανε κυρίως ζευγάρια μεσηλίκων και ηλικιωμένων».

Στη νέα έκθεση η μέση ηλικία ανδρών και γυναικών ήταν τα 36 χρόνια.

Αν και η διαφορά στη σεξουαλική ζωή ανάμεσα στα ισότιμα ζευγάρια και στα συμβατικά (όπου το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών εργασιών το αναλαμβάνει η γυναίκα), δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, εντούτοις τα ζευγάρια που μοίρασαν τις δουλειές ήταν πιο ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, δεν άλλαζαν, είτε η γυναίκα εργαζόταν, είτε όχι.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Υπάρχει, ωστόσο, μία προειδοποίηση: Οταν ήταν οι άνδρες που έκαναν τελικά περισσότερες οικιακές δουλειές από τις γυναίκες, το γεγονός αυτό οδηγούσε σε προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, καθώς οι γυναίκες ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από την συχνότητα και την ποιότητα του σεξ στη ζωή τους.

Ισως, βέβαια, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα ζευγάρια ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που ρυθμίζουν έτσι τις δουλειές του σπιτιού όχι από προσωπική επιλογή, αλλά λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων. Οπως για παράδειγμα, αν ο ένας από τους δύο έχει χάσει την εργασία του και έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο αναλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος των οικιακών εργασιών κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχία, λένε οι ερευνητές.

«Η μικρότερη ικανοποίηση μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή ρόλων δημιουργεί κάποιο είδος σύγχυσης σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική τους διέγερση», λέει ο Carlson.

Ομως, τα περισσότερα ζευγάρια στις μέρες μας θέλουν να είναι ισότιμα και αν ανήκετε σ’ αυτά τότε πιθανότατα η αγάπη σας είναι ενεργή και η σεξουαλική σας ζωή ικανοποιητική, υποστηρίζουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

«Ο καθένας μας θέλει να έχει μια καλή σεξουαλική ζωή και να είναι ερωτευμένος με το ταίρι του. Ετσι, για να έχετε μια πραγματικά υψηλής ποιότητας σχέση, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι πρέπει να επιδεικνύετε διάθεση να αναλαμβάνετε τα πάντα επί ίσοις όροις», καταλήγει η έκθεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει