6 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα κόβοντας το τσιγάρο

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτων από καρκίνο για άνδρες και γυναίκες και το 80 έως 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα συνδέονται με τo κάπνισμα.

Μπορεί να αναρωτιέστε πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά για την υγεία σας, από τη διακοπή του καπνίσματος, την ημέρα, την εβδομάδα ή το χρόνο, ειδικά αν είστε καπνιστής.

Θα διαπιστώσετε διαβάζοντας παρακάτω ότι η διαφορά είναι αισθητή ακόμα και από ημέρα σε ημέρα.

1. Θα νιώσετε μια διαφορά μέσα σε ώρες

Δώδεκα ώρες από την διακοπή του καπνίσματος, το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας επιστρέφει στο φυσιολογικό. Μέσα σε 14 έως 90 ημέρες, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και η πνευμονική σας λειτουργία αυξάνεται.

2. Ολα θα έχουν καλύτερη γεύση και θα μυρίζουν καλύτερα

Αυτοί που έχουν διακόψει το κάπνισμα υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση και η όσφρησή τους επιστρέφει στο φυσιολογικό. Παράλληλα, δεν υπάρχει παρατεταμένη μυρωδιά τσιγάρων στα ρούχα, τα μαλλιά και την αναπνοή, τα δόντια και τα νύχια σταματούν να κιτρινίζουν και επιστρέφουν στο κανονικό τους χρώμα.

3. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά έτος

Για κάθε χρόνο που δεν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα πέφτει. Μείνετε μακριά από το κάπνισμα για 10 έως 15 χρόνια, και οι πιθανότητές σας για αυτή τη μορφή καρκίνου πέφτουν κατά 50%, συγκριτικά με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν. Οταν μείνετε μακριά από το κάπνισμα για 30 χρόνια, ο κίνδυνός σας είναι μόλις 10 έως 20% συγκριτικά με τους ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν τη συνήθεια του καπνίσματος.

4. Ακόμη και οι μακροχρόνιοι καπνιστές ωφελούνται από τη διακοπή

Οι άνδρες που εγκατέλειψαν το κάπνισμα στη μέση ηλικία είχαν μόνο περίπου 2,5% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα έως την ηλικία των 75 ετών, ενώ όσοι συνέχιζαν να καπνίζουν είχαν 11% κίνδυνο. Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν το κάπνισμα στην ηλικία των σαράντα είχαν λιγότερες από 2% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα έως την ηλικία των 75 ετών, σε σύγκριση με πιθανότητες περίπου 6% εκείνων που συνέχιζαν να καπνίσουν.

5. Μειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου

Μέσα σε ένα χρόνο μετά το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου πέφτει στο μισό, σε σχέση με εκείνους που συνεχίζουν να καπνίζουν ακόμα, ενώ 15 χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος πέφτει στον κίνδυνο ενός μη καπνιστή. Μειώνεται επίσης και η πιθανότητα καρδιακών προσβολών.

6. Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής ακόμα και σε εκείνους που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα

Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και  σταματούν το κάπνισμα, ζουν περισσότερο από όσους συνεχίζουν να καπνίζουν. Η μεγαλύτερη επιβίωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία, τα χαμηλότερα ποσοστά επανεμφάνισης και ο χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης δεύτερου καρκίνου ή άλλης νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει