Φυσικοθεραπεία για την εξάλειψη του πόνου

Εχετε τραυματίσει την πλάτη, το γόνατο ή τον καρπό σας; Πήγατε στον γιατρό και σάς πρότεινε ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ίσως κάποιο στήριγμα, αλλά παρόλα αυτά ο πόνος εξακολουθεί να επιμένει;

Εχετε σκεφτεί την φυσικοθεραπεία;

Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να την έχουν στο μυαλό τους ως το μέσο για την ανάκτηση δυνάμεων μετά από μεγάλες μυοσκελετικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση του γόνατος, ή για υποστήριξη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο είναι γεγονός ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε καταστάσεις που μοιάζουν λιγότερο σοβαρές, αλλά εξακολουθούν να είναι επίπονες.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όποιον έχει υποστεί κάποιον τραυματισμό, ή έχει αναπτύξει αδυναμίες ή μυϊκές/αρθρικές ανισορροπίες, ώστε να επιστρέψει στο βέλτιστο επίπεδο λειτουργίας.

Ενας από τους κύριους τομείς που μπορεί να βοηθήσει είναι η μείωση του πόνου. Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνικές για να γίνει αυτό. Μπορούν να ασκήσουν «θεραπεία με τα χέρια» για να απελευθερώσουν ορισμένους μύες. Μπορούν να εντοπίσουν και να εργαστούν πάνω σε σημεία ενεργοποίησης που μπορεί να αντανακλούν στον πόνο και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Μερικές φορές ο πόνος συνεχίζεται μετά από έναν τραυματισμό που οφείλεται σε αδυναμίες που έχουν αναπτυχθεί στις μυϊκές ομάδες που επλήγησαν, πολύ καιρό μετά από την επούλωση του μυός. Συχνά άλλοι μύες που είναι καταπονημένοι δημιουργούν διαφορετικές εστίες αντανάκλασης του πόνου.

Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να απομονώσουν και να καθορίσουν ποιες είναι αυτές οι αδυναμίες και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα άσκησης για να βοηθήσουν αυτές τις περιοχές να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Μπορούν να σάς καθοδηγήσουν μέσα από σωστές κινήσεις για να επιτρέψουν στο σώμα σας να ξαναμάθει τι αισθάνεται και να προχωρήσει σωστά.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί ακόμα να σάς βοηθήσει να αποφύγετε την χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να ενισχύσει και να τεντώσει ορισμένες ομάδες μυών έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεστε πια τη χειρουργική επέμβαση, όπως για παράδειγμα τυχόν εγχείρηση στην πλάτη.

Αλλά ακόμα κι αν πρέπει τελικά να κάνετε μια χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους μύες σας να παραμείνουν ισχυροί και ευέλικτοι, ώστε μετά την επέμβαση να έχετε ταχύτερη και λιγότερο οδυνηρή ανάκαμψη.

Υπάρχει μια ποικιλία τύπων φυσικοθεραπείας που έχουν περισσότερη εμπειρία σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μπορεί να δουν έναν φυσικοθεραπευτή που ειδικεύεται στην καρδιακή αποκατάσταση ή άτομα που αντικατέστησαν το γόνατο ή το ισχίο να δουν έναν φυσικοθεραπευτή ειδικό σε ορθοπεδικά ζητήματα.

Υπάρχουν, επίσης, φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται μόνο στα παιδιά, ενώ άλλοι που έχουν ιδιαίτερη εμπειρία με τους ηλικιωμένους. Ορισμένοι εργάζονται στον τομέα υγείας των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα πυελικού άλγους ή προβλήματα ακράτειας. Βέβαια, το να βρει κανείς εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν έχει να σας συστήσει κάποιον ειδικό για την περίπτωσή σας ή μπορείτε ακόμα να εμπιστευτείτε τη γνώμη φίλων ή γνωστών που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του και επομένως να έχετε γνώμη από «πρώτο χέρι».

Η φυσικοθεραπεία αξίζει μια δοκιμή αν έχετε χρόνιο πρόβλημα πόνου που δεν έχει βελτιωθεί με άλλες θεραπείες. Επισκεφτείτε τον φυσικοθεραπευτή, εκθέστε του το πρόβλημά σας και ρωτήστε τον εκ των προτέρων να σας πει σε πόσες επισκέψεις εκτιμά ότι θα δείτε κάποια πρόοδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει