Γιατί πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας το σολομό

Θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν ενέργεια που διαρκεί και να μεγαλώνουν γερά και υγιή; Τότε αρκεί να βάλετε στο πιάτο τους μια μερίδα θρεπτικού, υγιεινού σολομού δύο φορές την εβδομάδα.

Ο σολομός είναι πλούσιος σε βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και σε εικοσιπεντανοϊκό και δεκαεξανοϊκό οξύ.

Ο σολομός ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και είναι ένα από τα πιο θρεπτικά είδη ψαριών που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Προμηθεύει τον οργανισμό με σίδηρο, ψευδάργυρο, νιασίνη, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Β6, εκτός από μια ολόκληρη σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο. Ταιριάζει σε όλες τις υγιεινές διατροφές και δεν περιέχει υδατάνθρακες, γεγονός που τον καθιστά μια τέλεια προσθήκη σε μια διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι μακράν η καλύτερη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία των βρεφών και των παιδιών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ειδικά ένα απ’ αυτά, γνωστό ως DHA, είναι μια σημαντική συνιστώσα των μεμβρανών των κυττάρων του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι ένας πραγματικός «αγώνας» να πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε σολομό, αλλά αξίζει τον κόπο να συνεχίσετε να προσπαθείτε, γιατί τα οφέλη γι’ αυτά είναι τεράστια.

Οι μελέτες, βέβαια, δείχνουν πως ποτέ δεν είναι αργά, για να καρπωθεί κάποιος τα οφέλη ειδικά για τον εγκέφαλο που μπορεί να προσφέρει μια δίαιτα υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Συνιστάται μάλιστα να τρώτε σολομό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε μεσημεριανό γεύμα ή σε δείπνο. Για να συνηθίσουν ευκολότερα τα παιδιά μπορείτε να αναμείξετε νιφάδες σολομού με ένα πιάτο ζυμαρικών ή μια νόστιμη σαλάτα με λεμόνι και σκόρδο.

Εκτός από τα παιδιά, ο σολομός ωφελεί και τους ηλικιωμένους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Εχει διαπιστωθεί ότι η πιο συχνή διαιτητική ανεπάρκεια που έχει βρεθεί σε ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πιο συγκεκριμένα της ουσίας DHA, γνωστής και ως δοκοσαεξανοϊκό οξύ.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις της oυσίας DHA βρίσκονται στη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Η DHA προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου από το να στεγνώσουν και να χάσουν την πλαστικότητά τους, όπως όταν λαδώνουμε ένα παλιό ελατήριο. Η πλαστικότητα της κυτταρικής μεμβράνης είναι σημαντική για τη διατήρηση της επικοινωνίας των κυττάρων. Η διακοπή της επικοινωνίας των κυττάρων στον εγκέφαλο οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα μάθησης και σε απώλεια μνήμης.

Οι μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ κατά 65%. Επομένως, έχετε πολλούς λόγους να βάλετε το σολομό στη διατροφή σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει