Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παχαίνουν όσο κι αν τρώνε;

Ολοι μας σίγουρα γνωρίζουμε κάποιους ανθρώπους που παραμένουν εξαιρετικά λεπτοί, παρά το γεγονός ότι τρώνε πολύ περισσότερο από το κανονικό και μάλιστα όλα τα είδη τροφών.

Αν απορείτε γιατί συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένα ένζυμα στο σώμα που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Οταν τα ένζυμα αυτά δεν υπάρχουν στο σώμα, τότε ο άνθρωπος παραμένει λεπτός, σύμφωνα με έρευνα.

Το ένζυμο MGAT2 βρίσκεται στα έντερα και καθορίζει την τύχη των τροφών που καταναλώνουμε, ρυθμίζοντας πώς μεταβολίζονται. Είτε δηλαδή αυτές γίνονται λίπος και πηγαίνουν… απευθείας στην περίμετρο της μέσης, είτε μετατρέπονται σε ενέργεια. Επιστήμονες στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν σε μελέτη που έκαναν σε ποντίκια, πως όταν τους έλειπε το γονίδιο για το ένζυμο MGAT2, μπορούσαν να τρώνε οτιδήποτε και να μην παίρνουν καθόλου λίπος.

Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι η εντύπωση που υπάρχει πως οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν υψηλό μεταβολισμό. Όμως, οι άνθρωποι με υψηλό μεταβολισμό δεν είναι κατ’ ανάγκην λεπτοί. Εάν κάποιος έχει υψηλό μεταβολισμό, αυτό συνήθως τον προδιαθέτει να έχει μεγαλύτερη όρεξη και κατά συνέπεια να οδηγείται σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Όμως, ακόμα και ο πιο γρήγορος μεταβολισμός, καίει το πολύ 3.000 θερμίδες την ημέρα στο μάξιμουμ. Έτσι, ο υψηλός μεταβολισμός δεν είναι λόγος αρκετός για να είναι κανείς αδύνατος και δεν λειτουργεί ως αντίβαρο, ειδικά αν τρώει κανείς περισσότερο απ’ ό,τι καίει το σώμα του.

Δεν  έχει επίσης σχέση με τα λιποκύτταρα. Τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν λίπος και πολλαπλασιάζονται από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση και από εκεί και πέρα αυξάνουν μόνο σε μέγεθος και σταματούν να πολλαπλασιάζονται. Ετσι, υπάρχει περιορισμός σε ό,τι αφορά την αύξηση και τον πολλαπλασιασμό τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αφήστε όλους αυτούς τους μύθους πίσω σας και επικεντρωθείτε στο σώμα σας, για να κατανοήσετε το δικό σας μεταβολισμό και το πώς λειτουργεί. Δεν είναι δύσκολο να γίνετε λεπτοί και κομψοί αρκεί να έχετε διάθεση και να μπορείτε να διαχειριστείτε τη διατροφή σας και το μεταβολισμό των τροφών που προσλαμβάνετε. Αν το πολυάσχολο πρόγραμμα και ο τρόπος ζωής σας δεν αφήνει χρόνο να διαχειριστείτε τη διατροφή και την άσκησή σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να βάλετε τον εαυτό σας στο σωστό δρόμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει