Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην καρδιακή νόσο

Oι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Oμως, αποτελεί κοινή γνώση μεταξύ της ιατρικής κοινότητας ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο μετά την ηλικία των 55, ουσιαστικά δηλαδή όταν μπουν στην εμμηνόπαυση, ενώ οι άνδρες μπορούν να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις πολύ νωρίτερα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Φυσικό άγχος

Μια θεωρία για το λόγο που οι άνδρες πάσχουν από καρδιακή νόσο νωρίτερα από τις γυναίκες είναι  το άγχος. Αν και οι γυναίκες έχουν αλλάξει το παραδοσιακό πρότυπο «παραμονής στο σπίτι» εδώ και χρόνια και έχουν βγει κι αυτές στην εργασία, οι άνδρες εξακολουθούν να υποφέρουν περισσότερο από άγχος, ενώ έχουν και πιο βαριές σωματικές δραστηριότητες από τις γυναίκες. Οι άνδρες έχουν επίσης πιο περιορισμένους τρόπους να εκφράσουν το συναισθηματικό άγχος στο χώρο εργασίας από ό,τι οι γυναίκες. Η φωνή και η έκφραση των συναισθηματικών αντιδράσεων είναι περισσότερο αποδεκτές κοινωνικά για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες κι αυτό ανακουφίζει τις γυναίκες από το άγχος.

Κοιλιακό λίπος

Ενώ πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πως η παχυσαρκία είναι πρωταρχικός κίνδυνος για τις  καρδιακές παθήσεις, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει το μέρος του σώματος όπου είναι συσσωρευμένο το λίπος. Υπάρχουν δύο παραδοσιακά σχήματα, το μήλο και το αχλάδι. Το σχήμα μήλου περιγράφει τους ανθρώπους που αποθηκεύουν το πρόσθετο βάρος τους γύρω από τη μέση τους, ενώ το σχήμα αχλαδιού περιγράφει εκείνους που αποθηκεύουν το επιπλέον βάρος τους χαμηλότερα, γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς τους. Οπως αποδεικνύεται, υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και ανδρών και γυναικών που το σώμα τους έχει σχήμα μήλου. Το επιπλέον λίπος στην κοιλιά συμβάλλει επίσης στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τη υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη τύπου 2.

Το ανδρικό μειονέκτημα

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2008 από το Τμήμα Καρδιοαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ, ο υψηλότερος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις των ανδρών σε σύγκριση με τις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα των ορμονών φύλου. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αθηροσκλήρωση», παρακολούθησε 933 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 19 ετών και εξέτασε την αλληλεπίδραση οιστραδιόλης, οιστρόνης, τεστοστερόνης και ανδροστενεδιόνης και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν τρεις από τους έξι κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις: Υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οιστραδιόλη και η οιστρόνη (μαζί ονομάζονται οιστρογόνα), ενώ στις γυναίκες μειώνουν τη χοληστερόλη, στους άνδρες συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη και χαμηλότερα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.

Οι μελέτες έδειξαν ότι μία από τις ορμόνες φύλου, η οιστραδιόλη, συσχετίστηκε θετικά με την ολική χοληστερόλη και αρνητικά με την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Οι συγκεντρώσεις κυκλοφορίας μιας άλλης ορμόνης φύλου, της οιστρόνης, έδειξαν ισχυρούς θετικούς συνδυασμούς τόσο με τη συνολική χοληστερόλη όσο και με την LDL («κακή») χοληστερόλη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στους άνδρες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο λιπιδικό προφίλ, από την αρχή της ζωής τους, πριν από την εμφανή εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει