Γιατί τα λίπη είναι σημαντικά στη διατροφή

Το λίπος συχνά «δαιμονοποιείται», καθώς θεωρείται αιτία της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας και των προβλημάτων που σχετίζονται με το πρόσθετο βάρος, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, πολλοί είναι οι άνθρωποι που νομίζουν ότι πρέπει να αποφύγουν ολοκληρωτικά τα λίπη στη διατροφή τους. Ομως, αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί στην πραγματικότητα τα λίπη είναι σημαντικά στη διατροφή για διάφορους λόγους.

Λειτουργία

Τα λίπη προμηθεύουν με ενέργεια και παρέχουν σημεία αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα. Το λίπος βοηθά, επίσης, να μετακινηθούν οι βιταμίνες Α, D, E και Κ μέσω του αίματος και να απορροφηθούν από το σώμα. Το λίπος, εξάλλου, παρέχει μόνωση για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, συμπληρώνοντας τον λιπώδη ιστό του. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στα λίπη παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, την πήξη του αίματος και τη διαχείριση της φλεγμονής.

Η σημασία τους για το σώμα

Επειδή το σώμα δεν μπορεί να παράγει ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων του λινελαϊκού και του λινονελικού οξέος, στηρίζεται στη διατροφή για να τα αποκτήσει. Το λίπος είναι η πιο ισχυρή πηγή ενέργειας των τροφίμων με 9 θερμίδες ενέργειας σε κάθε γραμμάριο λίπους, που είναι περισσότερη από τη διπλάσια ενέργεια που μπορούν να παρέχουν οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες. Επειδή οι θερμίδες από τους υδατάνθρακες καίγονται γρήγορα, συνήθως μέσα στα 20 πρώτα λεπτά της άσκησης, το σώμα βασίζεται στα αποθέματα λίπους για να αποκτήσει την ενέργεια που τού είναι απαραίτητη.

Τύποι λίπους

Τα λίπη μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Τα κορεσμένα λίπη, τα τρανς (trans) λιπαρά οξέα και τα ακόρεστα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και του γάλακτος, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σώματος σε «κακή» (LDL) χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά που σχηματίζονται όταν σκληραίνει ένα φυτικό έλαιο, βρίσκονται στα τηγανητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα προϊόντα που αλείφονται και τα ψημένα προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να περιορίζονται σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή. Τα ακόρεστα λίπη από την άλλη πλευρά, που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και τα φυτικά έλαια θεωρούνται «καλά λιπαρά».

Συστάσεις

Η πρόσληψη του λίπους σας θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 35% των ημερήσιων θερμίδων σας. Για μια δίαιτα 2000 θερμίδων, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 78 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα. Επιλέξτε υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά αντί για κορεσμένα ή τρανς λιπαρά.

Εκτιμήσεις

Ενώ το λίπος είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι πολύ σημαντικό να μην τρώτε ούτε πολύ απ’ αυτό, αλλά ούτε και ελάχιστο. Τρώγοντας πάρα πολύ λίπος μπορεί να οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους και προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή χοληστερόλη. Τρώγοντας πολύ λίγο, δεν θα έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για να «κινηθεί» ο οργανισμός και να φέρει εις πέρας τις λειτουργίες του. Ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης λίπους στη συνιστώμενη δόση βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε όλα τα οφέλη του λίπους χωρίς τα πιθανά προβλήματα που το ακολουθούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει