Γιατροί σε Γεωργιάδη: «Δική σου όλη η δόξα…»

Σε πολύ σκληρή γλώσσα απάντησε ο ιατρικός κόσμος στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις απολύσεις γιατρών, επισημαίνοντας ότι «έχει διαλέξει έναν ολισθηρό δρόμο».

«Η “δόξα” των απολύσεων ιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι ολόκληρη για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη! Ας μην ανησυχεί!» αναφέρει σε ειρωνικό ύφος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), προσθέτοντας ότι «οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Υγείας προκαλούν την κοινωνία και τους ιατρούς, τρομοκρατούν και εκφοβίζουν και θυμίζουν πρακτικές και συμπεριφορές που είναι έξω από τη λειτουργία μιας ευνομούμενης κοινωνίας, με κανόνες δημοκρατικής αντίληψης και δεοντολογίας».

Ανάλογα σκληρό ύφος υιοθετεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που κάνει λόγο για κυνικότητα από πλευράς Υπουργού όταν δηλώνει ότι θα είναι δική του η δόξα να πετάξει στο δρόμο 2.348 γιατρούς με τις οικογένειές τους, του καταλογίζει άγνοια, αλλά και αφερεγγυότητα, καθώς «άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ».

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί τον υπουργό να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, ζητά παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και επιφυλάσσεται να ασκήσει τα δέοντα τονίζοντας πως οι χειρουργοί τους οποίους ο ίδιος o Aδωνις Γεωργιάδης ακυρώνει, είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό.

Η ιατρική κοινότητα είναι ανάστατη με τις πρόσφατες δηλώσεις του  υπουργού Υγείας, καθώς αδυνατεί να καταλάβει πώς ένας άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να διακονεί την δημόσια υγεία, συνηθίζει να απαξιώνει επανειλημμένα τους γιατρούς, σα να επιδιώκει να στείλει τον κόσμο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά τονίζουν πως επιφυλάσσονται να ασκήσουν τα δέοντα αν ο υπουργός εξακολουθεί να τηρεί τη συγκεκριμένη στάση και δεν ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του, με τους οποίους ακυρώνει και συκοφαντεί το εργασιακό και επιστημονικό έργο ιατρών μάχιμων και άρτια εκπαιδευμένων.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των ιατρικών φορέων:

Πανελλήνιος Ιατρικός  Σύλλογος: Η “δόξα” των απολύσεων ιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι ολόκληρη για τον κ. Aδωνι Γεωργιάδη! Ας μην ανησυχεί!

Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, οι οποίες προκαλούν την κοινωνία και τους ιατρούς, τρομοκρατούν και εκφοβίζουν και θυμίζουν πρακτικές και συμπεριφορές που είναι έξω από τη λειτουργία μιας ευνομούμενης κοινωνίας, με κανόνες δημοκρατικής αντίληψης και δεοντολογίας.

Είναι λυπηρό για τον κατήφορο στον οποίο έχει εισέλθει η πολιτική υγείας που ασκείται σήμερα στη χώρα μας, με τη διαβεβαίωση της μιας στιγμής και τη δέσμευση, την αναίρεση της επομένης, τις παλινδρομήσεις, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις και τις αδυναμίες αντίληψης της πραγματικότητας την οποία βιώνει η κοινωνία.

Η επικοινωνιακή πρακτική ακυρώνει τις όποιες αποφάσεις χρειάζεται σήμερα η περίθαλψη και η ανθρωποθυσία, η ανθρωποφαγία και η ρίψη στην πυρά χιλιάδων επιστημόνων που τόσα χρόνια με αυταπάρνηση και άοκνες προσπάθειες στηρίζουν την περίθαλψη θυμίζουν πρακτικές και συμπεριφορές «Υποσαχάριας Αφρικής».

Η χρησιμοποίηση «εξυπνακίστικων επιχειρημάτων» όπως “τι χρειάζονται 200 πλαστικοί χειρουργοί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ενώ ο αριθμός τους δεν είναι ούτε 10”, δημιουργούν την αίσθηση άγνοιας, αδυναμίας και προσπάθειας αποπροσανατολισμού, που τελικά στοχεύει σε εξυπηρέτηση σχεδίων τροϊκανής ή μη έμπνευσης, για να οδηγήσουν την κοινωνία εκεί που επιβάλλουν τα στυγνά συμφέροντα και οι δανειστές επικυρίαρχοι.

Τονίζουμε στον Υπουργό Υγείας ότι η μνήμη δεν πρέπει να είναι αδύνατη όπου βολεύει, διότι είναι πρόσφατες οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις του στο Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ότι κανείς ιατρός δεν πρόκειται να απολυθεί και ότι καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί.

Ο υπουργός Υγείας πυροδοτεί πολεμικό κλίμα στην Υγεία!

Οι επιθέσεις, η συκοφάντηση και η αμαύρωση προσωπικότητας ιατρών, με το να χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για τη περίθαλψη, συντελούν στη δημιουργία πολεμικού κλίματος και εντάσεων που με κάθε τρόπο έπρεπε να αποφευχθεί.

Η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με χαρακτηρισμούς, με προσπάθεια διαπόμπευσης εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου και με δημιουργία κλίματος, πυγμής και αποφάσεων του «ενός ανδρός» τη στιγμή που η κοινωνική αλληλεγγύη είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και ιατροί και πολίτες βιώνουν τα αποτελέσματα της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Να μην ανησυχεί ο κ. Υπουργός για τη δόξα του Τόμσεν σχετικά με τις απολύσεις, διότι «η δόξα της καταστροφής της υγείας», θα είναι αποκλειστικά δική του.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας, να σταματήσει αυτές τις πρακτικές, να συνεργαστεί με τα Θεσμικά Όργανα των Ιατρών, αλλά και των εργαζομένων και των συνταξιούχων, προκειμένου να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι οποιαδήποτε πολιτική στηρίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε, στην προσπάθεια διατήρησης του κοινωνικού κράτους και του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι, όπως πολλές τέτοιες συμπεριφορές του παρελθόντος έχουν απορριφθεί και συνοδεύουν στην απαξίωση εκείνους που προσπάθησαν να τις εφαρμόσουν, έτσι και σήμερα θα συμβεί. Γιατί τα «τηλεοπτικά παιχνίδια» έχουν αρχή και τέλος.

Οι ιατροί, οι πολίτες και η κοινωνία δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται!

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κε Υπουργέ, η ημιμάθεια είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για την Υγεία

Στην καθολική κατάρρευση της Υγείας που άρχισε με ανθρωποκτονικές συνέπειες για ασθενείς πολίτες της χώρας μας, φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας κάνει ό,τι μπορεί μέσα από τις δηλώσεις του, να συκοφαντεί τους πυλώνες της Υγείας, τους γιατρούς που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ολισθηρός δρόμος που έχει διαλέξει δημιουργεί τις συνθήκες για ένα πανίσχυρο Πανυγειονομικό Μέτωπο που θα αγωνιστεί για να περισώσει τη δημόσια Υγεία.

Δεν ξέρουμε πόσο «περήφανος» πρέπει να είναι κανείς όταν, από τη θέση του Υπουργού Υγείας, δηλώνει με απόλυτη κυνικότητα ότι δική του θα είναι η δόξα να πετάξει στο δρόμο 2.348 γιατρούς με τις οικογένειές τους, αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί τις δηλώσεις αυτές θλιβερές, άδικες και αλληλοαναιρούμενες από προηγούμενες του ίδιου Υπουργού.

Θυμίζουμε στον κ. Γεωργιάδη ότι δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις επίσημες δηλώσεις του κατά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που είπε ότι αν απολυθεί έστω και ένας γιατρός, εγώ θα παραιτηθώ. Ισως ο Υπουργός, μιλούσε για την παραίτηση του μόνο επί απόλυσης νοσοκομειακών συναδέλφων, την ίδια στιγμή που θεωρούσε «δόξα» την απόλυση γιατρών του ΕΟΠΥΥ!!!

Αφήνοντας ασχολίαστη τη φερεγγυότητα ενός Υπουργού, που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, ενημερώνουμε τον Υπουργό για το Σύστημα υγείας, διότι από τα λεγόμενά του φαίνεται να μη γνωρίζει κάποια σημαντικά θέματα άσκησης της Ιατρικής, που η άγνοιά τους οδηγεί σε ατοπήματα.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ανήκουν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης. Αν λοιπόν θεωρεί ο κ.Γεωργιάδης ότι «Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης. Άλλα λέει ο ένας, άλλα καταλαβαίνει ο άλλος. Έχω βάλει στοίχημα ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων….» τότε κάνει στην ερμηνεία του λάθος, διότι ΕΣΥ είναι όλες οι δομές του συστήματος Υγείας και όχι μόνο τα νοσοκομεία. Και αυτό, είναι τόσο γηρασμένο που σε λίγο θα μείνει χωρίς γιατρούς γιατί όλοι συνταξιοδοτούνται. Σε λίγο, θα «ζητούνται γιατροί» στα αστικά κέντρα όπως σήμερα στην άγονη γραμμή.

Ενημερώνουμε τον Υπουργό, διότι πιθανώς δεν το γνωρίζει ότι τα νοσοκομεία αδειάζουν από γιατρούς που συνταξιοδοτούνται και η είσοδος νέων γιατρών προς την έξοδο των παλαιών είναι μικρότερη από 1 προς 10. Σε λίγο καιρό στις κλινικές των νοσοκομείων, θα υπάρχουν μόνο οι ειδικευόμενοι. Γι’ αυτό το λόγο, καλά θα ήταν να μη διώξει η Ελλάδα όλους τους γιατρούς της στο εξωτερικό, όπου έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι διαπρέπουν… οι ίδιοι γιατροί που στην Ελλάδα κατηγορούνται πότε ως ανήθικοι και πότε ως ακατάλληλοι και περιττοί, διότι όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας «οι χειρουργοί της Πρωτοβάθμιας μόνο συνταγογραφούν και ξέχασαν να χειρουργούν…», διότι πιθανώς δε τον ενημέρωσε κανείς… ότι όλοι αυτοί οι χειρουργοί, τις υπόλοιπες ώρες που δεν είναι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, χειρουργούν. Οι δηλώσεις αυτές προδίδουν πλήρη άγνοια τόσο τους εύρους του γνωστικού αντικειμένου της κάθε ειδικότητας όσο και των κανόνων άσκησης της Ιατρικής. Ενδεικτικά μόνο θα πούμε ότι ένας ορθοπεδικός κατ’ αρχάς προβαίνει σε πρωτοβάθμια κλινική εξέταση, στη συνέχεια στη διάγνωση, μετά στο χειρουργείο συνήθως σε δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης, και συνεχίζει να παρακολουθεί μετεγχειρητικά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη τον ασθενή του..

Ο Ιατρικός Κόσμος και οι Ασθενείς Πολίτες, δε θα ανεχθούν άλλες προσβολές, άλλες απειλές και άλλα δυσβάστακτα βάρη στην τσέπη τους… γιατί πεθαίνει ο κόσμος κε Υπουργέ…

Χατζηνικολάου: «Είπες πολύ μεγάλη μαλ… Αδωνι»

Στις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη αναφέρθηκε από την πρωινή του εκπομπή στον Real FM και ο Νίκος Χατζηνικολάου που ενώ αρχικά τόνισε πως αναγνωρίζει την πολιτική γενναιότητα του υπουργού να υπερασπίζεται τις απόψεις του, στη συνέχεια ξέσπασε λέγοντας ότι οι απολύσεις φέρνουν «ντροπή και στενοχώρια» και πως η δήλωση του υπουργού Υγείας είναι χειρότερη ακόμα και από το «μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ κατέληξε πως πρέπει ο υπουργός να ζητήσει συγνώμη γιατί «έκανε μαλ..».

Αναλυτικά στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου είπε:

«Εχει και το γλείψιμο στην Τρόικα τα όριά του. Εντάξει, να δηλώνεις ότι είσαι ο μνημονιακότερος των βουλευτών. Το δέχομαι, δικαίωμά σου είναι. Εχεις την άποψή σου. Διαφωνώ κάθετα μ’ αυτήν, αλλά σέβομαι την πολιτική σου γενναιότητα να υπερασπίζεσαι την άποψή σου και να μην κρύβεσαι σαν μερικούς άλλους που πάνε και ψηφίζουν με τα τέσσερα ό,τι περνάει η τρόικα και από την άλλη το παίζουν και αντιστασιακοί για να μαζεύουν ψηφαλάκια. Σε προτιμώ από αυτούς. Είναι πιο έντιμη η στάση σου. Αλλά να βγαίνεις και να λες «μη μου κλέβει η Τρόικα τη δόξα γιατί κάνω το αυτονόητο», αναφερόμενος σε απολύσεις;

Κατ’ αρχήν ποτέ δεν είναι αυτονόητο να στερείς το συνταγματικό δικαίωμα ενός ανθρώπου στην εργασία. Ποτέ δεν είναι αυτονόητο. Και πίσω από κάθε απόλυση κρύβεται ένα προσωπικό και οικογενειακό δράμα. Καμία δόξα δεν κρύβεται. Μόνο ντροπή. Ντροπή και στενοχώρια. Να ζητήσεις συγνώμη για τη δήλωσή σου αυτή. Είναι χειρότερη από τις δηλώσεις του Πάγκαλου. Είναι χειρότερη από το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου η δήλωσή σου αυτή, Αδωνι Γεωργιάδη. Να ζητήσεις συγνώμη. Είπες μεγάλη μαλακία! Πολύ μεγάλη μαλακία!».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει