Γονίδιο συνδέει επεξεργασμένο κρέας με καρκίνο παχέος εντέρου

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνεται σημαντικά σε 1 στους 3 ανθρώπους που είναι φορείς μιας κοινής παραλλαγής συγκεκριμένου γονιδίου.

Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS Genetics.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια πολύ συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών αιτίων και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως είναι η διατροφή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και ότι τα φρούτα και τα λαχανικά και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου.

Η έρευνα πρόσφατα έχει επικεντρωθεί στο πώς οι γενετικές παραλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ ορισμένων διατροφικών παραγόντων με τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτές οι μελέτες έχουν ως επί το πλείστον εξετάσει τις γενετικές μεταλλάξεις που ονομάζονται πολυμορφισμοί μονού νουκλεοτιδίου, που εμπλέκονται άμεσα στον μεταβολισμό των βιταμινών του συμπλέγματος Β ή των βασικών θρεπτικών συστατικών στα φρούτα και τα λαχανικά.

Η κριτική ανάλυση 10 μελετών περιελάμβανε 9.287 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 9.117 ελέγχους. Εξετάστηκαν περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια κοινοί πολυμορφισμοί για το πώς αλληλεπιδρούν με το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας, τις φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά και πώς αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής παραλλαγής «rs4143094» και του επεξεργασμένου κρέατος. Αυτή η παραλλαγή είναι συνδεδεμένη με ένα γονίδιο που ονομάζεται GATA3, το οποίο είχε προηγουμένως συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου και παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δρ Jane Figueiredo, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, αναφέρει πως τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση του πώς ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου επηρεάζεται από το γονιδιωματικό προφίλ ενός ατόμου:

«Η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που βοηθά να κατανοήσουμε αν ορισμένα άτομα βρίσκονται σε υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο με βάση το γονιδιωματικό τους προφίλ. Αυτή η πληροφορία, μπορεί να μάς βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία και ίσως στο μέλλον να μας οδηγήσει σε πιο στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης», αναφέρει.

Η δρ Figueiredo πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει περαιτέρω βιολογική σημασία πίσω από αυτή την αλληλεπίδραση, λόγω της περιοχής του γονιδιώματος που επηρεάζεται, αλλά αναγνωρίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Αν τα αποτελέσματα αναπαραχθούν από άλλες μελέτες μπορεί να δώσουν καλύτερη κατανόηση της βιολογίας για την καρκινογένεση του παχέος εντέρου. Η πιθανότητα οι γενετικές παραλλαγές να τροποποιούν τον κίνδυνο ενός ατόμου για τη νόσο με βάση τη διατροφή, δεν έχει πλήρως διερευνηθεί, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική νέα προοπτική μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη της ασθένειας, καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει