Γυναικομαστία: Πώς αναπτύσσεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η γυναικομαστία περιγράφεται ως μία ανώμαλη αύξηση των ιστών του μαστού στους άνδρες και πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να πλήξει μεγάλο αριθμό αγοριών που βρίσκονται στην εφηβεία.

Μπορεί, ωστόσο, να αναπτυχθεί σε αγόρια και σε άνδρες, σε οποιαδήποτε ηλικία. Ξεκινά συνήθως στην έναρξη της εφηβείας και εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία μετά από 2 έως 3 χρόνια. Η γυναικομαστία μπορεί να αναπτυχθεί και στα δύο ή μόνο στο ένα στήθος.

Η γυναικομαστία θα μπορούσε, βεβαίως, να είναι και αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Σ’ αυτή την περίπτωση η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με την απώλεια βάρους, τη σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση.

Για άλλους, όμως, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πιο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η γυναικεία ορμόνη, το οιστρογόνο, για παράδειγμα, μερικές φορές υπερπαράγεται εντός του αρσενικού σώματος, προκαλώντας αύξηση στην περιοχή του θώρακα παρόμοια με εκείνη των γυναικών κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων θα μπορούσαν να προκληθούν από το υπερβολικό λίπος, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την εξεύρεση της υποκείμενης αιτίας της αύξησης του ιστού του μαστού και στη συνέχεια την αντιμετώπισή της. Η χειρουργική αφαίρεση του πλεονάζοντος ιστού του μαστού θεωρείται ως μία επιλογή όταν δεν μπορεί να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία.

Βήμα 1

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια εξέταση. Ο γιατρός θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό, θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και, ενδεχομένως, θα ζητήσει ιατρικές εξετάσεις, για να καθοριστεί τι προκάλεσε τη γυναικομαστία. Η εφηβεία είναι συχνά ένας αιτιολογικός παράγοντας. Οταν η εφηβεία είναι η αιτία, το μέγεθος του στήθους συνήθως μειώνεται μέσα σε 3 χρόνια χωρίς καμία επέμβαση. Αλλες περιπτώσεις γυναικομαστίας μπορεί να προκληθούν από γενετικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ορμονικές ανισορροπίες και όγκους. Οταν η υποκείμενη ασθένεια αντιμετωπιστεί, η γυναικομαστία εξαφανίζεται.

Βήμα 2

Συζητήστε για όλα τα φάρμακα που παίρνετε με το γιατρό σας, δεδομένου ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γυναικομαστία. Μερικά από τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη μαστού στους άνδρες είναι τα φάρμακα κατά του AIDS, αγχολυτικά, αντιβιοτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή αντικαταθλιπτικά. Εάν η γυναικομαστία προκαλείται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο γιατρός σας θα συζητήσει τη δυνατότητα να αλλάξετε τα φάρμακά σας ή να τα διακόψετε. Η αύξηση του στήθους εξαφανίζεται μόλις διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή που ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση.

Βήμα 3

Ενημερώστε το γιατρό σας αν κάνετε χρήση αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Η συχνή χρήση αλκοόλ, η μαριχουάνα και τα στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία.

Βήμα 4

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο υποβολής σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της περίσσειας του μαστού. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως όταν ο ασθενής είναι εξαιρετικά ενοχλημένος από την εμφάνιση του στήθους του ή όταν η γυναικομαστία δεν εξαφανιστεί από μόνη της εντός 3 ετών.

Προειδοποίηση

Δείτε ένα γιατρό εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα πόνου του μαστού ή εκροή των θηλών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει