Το hangover δεν αποτρέπει τους πότες από το αλκοόλ

Το hangover δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τους λάτρεις του αλκοόλ, σχετικά με το πότε θα πιουν το επόμενό τους αλκοολούχο ποτό, αφού ούτε τους ενθαρρύνει, ούτε τους αποθαρρύνει αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, διαλύει την επικρατούσα εντύπωση πως οι άνθρωποι καταφεύγουν σε ακόμα περισσότερο ποτό για να μειώσουν την ταλαιπωρία τους (κάποιοι υποστηρίζουν πως όταν έχεις hangover και πιεις κι άλλο ποτό περνάει…). Ομοίως, λίγοι φαίνεται να καθυστερούν την επόμενή τους… κρασοκατάνυξη, παρά τους πονοκεφάλους, την ναυτία και τη ζάλη που ακολουθούν το αλκοόλ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research, προέρχονται από μια έρευνα που έγινε σε 386 νεαρούς ενήλικες, πολλοί απ’ αυτούς φοιτητές στις ΗΠΑ, που κλήθηκαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο πάνω από τρεις εβδομάδες με τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωναν.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν το ημερολόγιό τους κάθε πρωί, ενώ τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την πιθανότητα να πιουν ξανά αργότερα μέσα στην ημέρα. Παρουσιάστηκαν 2.276 επεισόδια κατανάλωσης αλκοόλ και 463 επεισόδια πονοκεφάλου που οι ερευνητές κλήθηκαν να αναλύσουν.

Συνολικά οι αξιολογήσεις ανάμεσα στα άτομα που είχαν hangover το πρωί και σ’ αυτά που δεν είχαν, δεν διέφεραν. Ακόμα και όταν οι πότες είχαν υποφέρει έντονα από τις επιπτώσεις ενός hangover δεν επηρεάστηκε η πρόθεσή τους να ξαναπιούν ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα.

Προγενέστερες έρευνες ανάμεσα σε φοιτητές κολλεγίων έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου να ανακουφίσει το hangover έχει δοκιμαστεί από το ήμισυ των συμμετεχόντων και πως αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με βαρύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά η παρούσα έρευνα δεν κατάφερε να βρει αποδείξεις γι’ αυτό.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι κάποιες καταχωρήσεις στα ημερολόγια έλειπαν, ενδεχομένως επειδή οι συμμετέχοντες ήταν μερικές φορές πολύ μεθυσμένοι για να καταφέρουν να γράψουν στο ημερολόγιό τους.

Αινιγματική εικόνα

«Τα ευρήματά μας συμπληρώνουν ένα βασικό κομμάτι του παζλ σχετικά με το hangover και τον αλκοολισμό.  Αν το hangover δεν αποθαρρύνει, ούτε “τιμωρεί” τον πότη, οι δεσμοί ανάμεσα στο πρόβλημα της κατανάλωσης και τους πονοκεφάλους φαίνονται λιγότερο ασύμβατοι. Εάν τα hangovers δεν ενεργοποιούν τον πότη να κάνει κάτι, τότε μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη άμεσου αιτιώδη ρόλου ανάμεσα σ’ αυτά και στην επιτάχυνση του προβλήματος του αλκοολισμού», λέει ο ερευνητής Thomas Piasecki.

Σύμφωνα με τις έρευνες, περίπου 200.000 άνθρωποι πηγαίνουν κάθε μέρα κανονικά στη δουλειά τους με hangover.

Δεν υπάρχουν θεραπείες για τον πονοκέφαλο που προκύπτει μετά από ένα μεθύσι, αν και μπορεί να βοηθήσει η ενυδάτωση με πολύ νερό. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ένα hangover, είναι να πίνει κανείς εντός συνιστώμενων ορίων, κάτι που σημαίνει πως δεν πρέπει να υπερβεί τα δύο με τρία ποτά την ημέρα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τα τρία με τέσσερα σε ό,τι αφορά τους άνδρες. Αυτά τα όρια είναι βέβαια για να αποφευχθεί το μεθύσι, γιατί τα συνιστώμενα όρια αλκοόλ σε καθημερινή βάση είναι μικρότερα (1 ποτό για τις γυναίκες, 1-2 ποτά για τους άνδρες).

Εάν είχατε μια περίοδο βαριάς κατανάλωσης με hangover ή χωρίς, οι γιατροί συμβουλεύουν να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επόμενη κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να δώσετε χρόνο στους ιστούς του σώματος να ανακάμψουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει