«Χάρτες θερμότητας» ανιχνεύουν τον καρκίνο του τραχήλου

Ενα νέο τεστ που χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να εξετάσει το αίμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Μία «θερμογραφία πλάσματος», όπως ονομάζεται, εξετάζει τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό του αίματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από όγκους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, έδειξε πως το τεστ θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το πόσο προχωρημένος είναι.

Επιστήμονες από τον Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (Cancer Research UK), δήλωσαν πως οι θερμογραφίες μπορούν να βελτιώσουν την ανίχνευση, αλλά απαιτούνται περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επί του παρόντος περιλαμβάνει την αναζήτηση μη φυσιολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου και την ανίχνευση ιών υψηλού κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Louisville, χρησιμοποίησε την τεχνολογία της θερμογραφίας πλάσματος για την ανάλυση δειγμάτων αίματος. Τα δείγματα ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θερμότητα, ανάλογα με τους τύπους των πρωτεϊνών που περιέχονται στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ένας θερμογραφικός χάρτης που μοιάζει με δακτυλικό αποτύπωμα της περιεκτικότητας του αίματος σε πρωτεΐνες.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε 67 γυναίκες με διαφορετικά στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να ανιχνεύσει τις διαφορές μεταξύ ασθενών και υγιών ατόμων.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ Nichola Garbett, είπε πως το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί ποια είδη καρκίνων χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή και ποια απαιτείται να παρακολουθούνται.

«Εχουμε τη δυνατότητα να επιδείξουμε έναν πιο βολικό, λιγότερο παρεμβατικό έλεγχο για την ανίχνευση και σταδιοποίηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συγκρίνοντας τα δείγματα αίματος των ασθενών που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή ή παρακολουθούνται με αυτές τις θερμογραφίες έχουμε τη δυνατότητα να τους παρακολουθούμε καλύτερα και επομένως να προσαρμόσουμε θεραπείες που θα είναι πιο αποτελεσματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Tη χρησιμότητα του νέου τεστ υποστηρίζει και η δρ Εmma Smith, από το Cancer Research UK, που αναφέρει: «Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στον τρόπο που εντοπίζεται, θεραπεύεται και παρακολουθείται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Οι πρόωρες αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συχνά εξαφανίζονται φυσικά. Εχοντας ένα τεστ που δίνει στους γιατρούς μια καλύτερη ένδειξη του κινδύνου που εγκυμονούν τα ανώμαλα κύτταρα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε κάποιες γυναίκες από το να λάβουν περιττή θεραπεία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει