Η χοληστερόλη «καύσιμο» για τον καρκίνο του μαστού

Ενα υποπροϊόν της χοληστερόλης μπορεί να τροφοδοτήσει την θανατηφόρο ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ασθένεια.

Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, που θέτει την προοπτική ότι η λήψη στατινών που μειώνουν την χοληστερόλη, θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο.

Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του καρκίνου προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να συμβουλέψουν τις γυναίκες να λαμβάνουν στατίνες.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στήθους, του εντέρου και της μήτρας. Το λίπος στα  υπέρβαρα άτομα ευνοεί την αύξηση των ορμονών, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνων.

Μια ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, έδειξε ότι η χοληστερόλη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η χοληστερόλη είναι κατανεμημένη στο σώμα στο μόριο 27HC, που μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα και να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα με την ορμόνη σε ορισμένους ιστούς.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα του 27HC στο αίμα και οδηγεί σε όγκους που ήταν 30% μεγαλύτεροι απ’ ό,τι σε ποντίκια που ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι όγκοι ήταν πολύ πιο πιθανό να εξαπλωθούν.

Επιπρόσθετα, στον ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο ο καρκίνος του μαστού αναπτύχθηκε πιο γρήγορα όταν τροφοδοτήθηκε με 27HC.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του μαστού και συγκεκριμένα ότι η αυξημένη χοληστερόλη συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός εντοπισμού. Αυτό που βρήκαμε τώρα είναι ένα μόριο, όχι η ίδια η χοληστερόλη, αλλά άφθονος μεταβολίτης της. Ονομάζεται 27ΗC, μιμείται την ορμόνη οιστρογόνο και μπορεί να κινεί ανεξάρτητα την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο καθηγητής Donald McDonnell, ένας από τους ερευνητές του Duke στη συγκεκριμένη έρευνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ευρήματά τους, δημιουργούν την προοπτική ότι η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι στατίνες λαμβάνονται ήδη από εκατομμύρια ανθρώπους με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, μελέτες έχουν ήδη προτείνει πως μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας ακόμα τρόπος να μειώσει κάποιος τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα του.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, σχετικά με τη χρήση στατινών για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Η δρ Hannah Bridges που διευθύνει το φιλανθρωπικού χαρακτήρα ίδρυμα Βreakthrough Breast Cancer, υποστηρίζει: «Μέχρι τώρα η έρευνα ως προς τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων της χοληστερόλης, της χρήσης στατινών και του καρκίνου του μαστού, είναι ασαφείς. Τα αποτελέσματα από αυτή την πρώιμη μελέτη είναι ελπιδοφόρα και αν επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκαλεί ορισμένες μορφές καρκίνου και πώς αυτοί αναπτύσσονται».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει