Η διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη

Για πολλούς ανθρώπους με διαβήτη, το να παραμείνουν υγιείς σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν μια σειρά από φάρμακα. Κάθε φάρμακο μπορεί να είναι απλό στη χρήση του όταν παίρνετε από μόνο του.

Ωστόσο, ο συνδυασμός διαφόρων φαρμάκων χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.  Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να αποτρέψετε τα σφάλματα και τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τις αλληλεπιδράσεις στη φαρμακευτική αγωγή.

Πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο

Το να έχετε διαβήτη σημαίνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, τα προβλήματα στα νεφρά, και η κατάθλιψη. Μαζί με το φάρμακο για τον διαβήτη σας, μπορεί να παίρνετε άλλα φάρμακα για να κρατήσετε αυτές τις καταστάσεις υπό έλεγχο. Εάν έχετε άλλα ζητήματα που δεν σχετίζονται με το διαβήτη, όπως η αρθρίτιδα ή το άσθμα, ίσως χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσετε φάρμακα για τη θεραπεία τους. Θα μπορούσατε να καταλήξετε λαμβάνοντας πολλά είδη φαρμάκων κάθε μέρα. Οσο περισσότερα φάρμακα παίρνετε, όμως, όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μια ατυχία με τη φαρμακευτική αγωγή.

Μια αλληλεπίδραση φαρμάκου συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα φάρμακα αντιδρούν μεταξύ τους για να προκαλέσουν μια απρόσμενη ή δυσμενή επίδραση. Λαμβάνοντας διάφορα φάρμακα αυτό αυξάνετε τις πιθανότητες μιας επιβλαβούς αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, όταν προσπαθείτε να παρακολουθείτε διάφορα χάπια, είναι πολύ εύκολο να κάνετε κάποιο λάθος. Μπορείτε να ξεχάσετε μια δόση, να συγχέετε το ένα χάπι με ένα άλλο, ή να λαμβάνετε χάπια σε λάθος χρόνο.

Μια δόση προσοχής

Σε συνεργασία με το γιατρό σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο των προβλημάτων αυτών. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

Να ενημερώνεστε. Να γνωρίζετε τι είναι κάθε ένα από τα φάρμακά σας και πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Ρωτήστε εκ των προτέρων για το τι πρέπει να κάνετε εάν προκύψουν προβλήματα.

Πείτε στον καθένα από τους γιατρούς σας τα φάρμακα που παίρνετε. Συμπεριλάβετε τα φάρμακα χωρίς συνταγή, καθώς και τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα και τα φυτικά προϊόντα, δεδομένου ότι όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν απρόσμενες παρενέργειες. Ετοιμάστε μια λίστα και το όνομα των φαρμάκων, το σκοπό, τη δύναμη, τη δοσολογία και οδηγίες χρήσης.

Εξετάστε τη λίστα περιοδικά με το γιατρό σας. Ρωτήστε αν μπορείτε να είστε σε θέση να διακόψετε κάποια φάρμακα ή να τα αντικαταστήσετε με πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Αφήστε το γιατρό σας να ξέρει αν υπάρχουν παρενέργειες. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας αν έχετε πρόβλημα να ακολουθείτε το χρονοδιάγραμμα των φαρμάκων σας -μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν από τη διακοπή οποιουδήποτε φαρμάκου με συνταγή γιατρού και πριν από την έναρξη κάθε νέου συνταγογραφούμενου φαρμάκου ή φαρμάκου χωρίς συνταγή γιατρού. Ρωτήστε αν είναι ασφαλές να συνδυάσετε το προϊόν με την τρέχουσα συνταγή ή με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σας.

Δημιουργήστε έναν πίνακα ελέγχου στον οποίο θα σημειώνετε κάθε φάρμακο που λαμβάνετε. ′H, χρησιμοποιήστε ένα κουτί για χάπια, ώστε να τα οργανώνετε καλύτερα ανά μέρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει