Η έκθεση σε θορύβους βοηθά στην αύξηση του κοιλιακού λίπους

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα δύο στα τρία άτομα που εκτίθενται σε θορύβους των 45 ντεσιμπέλ, θα παρουσιάσουν παχυσαρκία, γύρω από τη μέση και την κοιλιά, αυτό που λέμε κοιλιακό λίπος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine και σύμφωνα με αυτά η επίπτωση της ηχορύπανσης ήταν η παχυσαρκία, ειδικά στα νεότερης ηλικίας άτομα.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.000 ανθρώπους. Από αυτούς 1 στους 2, ποσοστό 62%, εκτίθεντο συστηματικά σε θορύβους από το δρόμο, έντασης τουλάχιστον 45 ντεσιμπέλ. 1 στους 5 εκτίθετο σε θόρυβο αεροπλάνων, ενώ 1 στους 20 σε θόρυβο τρένων ίδιας έντασης. Συνολικά, το 54% είχε εκτεθεί σε μία πηγή θορύβου, το 15% σε δύο, ενώ το 2% και σε τρεις πηγές θορύβου.

Η ανάλυση έδειξε ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα στην ηχορύπανση από το δρόμο και στην περιφέρεια της μέσης, ειδικά στις γυναίκες, με μια αύξηση 0,21 εκατοστών για κάθε 5 ντεσιμπέλ παραπάνω. Ο θόρυβος από τα οχήματα σχετιζόταν επίσης με μια αύξηση της αναλογίας περιφέρειας μέσης/γοφών κατά 0,16 εκατοστά για κάθε 5 ντεσιμπέλ παραπάνω αλλά εδώ αφορούσε κυρίως τους άνδρες. Τέλος, η συσχέτιση ήταν ακόμα μεγαλύτερη με τον θόρυβο των αεροπλάνων, όπου φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση στην περιφέρεια της μέσης και στην αύξηση της κοιλιάς.

Επιπροσθέτως, όσο περισσότερες πηγές ηχορρύπανσης συνδυάζονταν, τόσο αύξανε ο κίνδυνος για παχυσαρκία στην κοιλιά και γύρω από τη μέση. Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης αύξανε από 25% για όσους εκτίθεντο σε μόνο μια πηγή θορύβου, σε σχεδόν 50% για όσους εκτίθεντο και στις τρεις πηγές (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα).

Το άσχημο ήταν ότι η συσχέτιση αυτή είχε μεγαλύτερη επίπτωση στα άτομα κάτω των 60 ετών και όχι σε ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η ηχορύπανση προκαλεί στρες στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης η οποία ευθύνεται για την αύξηση λίπους ειδικά γύρω από την μέση, ενώ ο θόρυβος επηρεάζει τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες και δημιουργεί διαταραχές του ύπνου. Ολα αυτά μαζί επιδρούν δυστυχώς στην όρεξη του ατόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει