Η έλλειψη άσκησης κίνδυνος για την καρδιά των γυναικών

Η σωματική αδράνεια και η έλλειψη κάθε σωματικής δραστηριότητας, αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακής νόσου για τις γυναίκες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν όλες οι γυναίκες πάνω από τα 30 ακολουθούσαν τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άσκηση, σχεδόν 3.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο μόνο στην Αυστραλία, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.

Είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα πράγματα για να προειδοποιηθούν οι γυναίκες σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν από την αδράνεια, καθώς μάλιστα υπερτερεί ακόμα και από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, υποστηρίζουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 30.000 γυναικών που είχαν γεννηθεί το 1920, το 1940, το 1970 και το 1990 και βρήκαν ότι το κάπνισμα είχε μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου των γυναικών ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Ωστόσο, όσο οι γυναίκες μεγάλωναν και εγκατέλειπαν το κάπνισμα, αυτό ξεπεράστηκε ως παράγοντας κινδύνου, από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας που έγινε η κυρίαρχη επιρροή για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Η συνέχιση των προσπαθειών ενθάρρυνσης των ανθρώπων να σταματήσουν το κάπνισμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο μεγαλύτερη ακόμα προσπάθεια είναι απαραίτητη για να πεισθούν οι γυναίκες να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τη σωματική δραστηριότητα, καθώς η αδρανοποίησή τους ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές νόσους ακόμα και από την παχυσαρκία, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να πείσουμε τις μεσήλικες γυναίκες να δραστηριοποιηθούν και ακολούθως να παραμείνουν ενεργές ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Εάν μπορούν να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά ή ακόμα καλύτερα 45 λεπτά άσκηση την ημέρα, θα δουν τεράστια βελτίωση στην υγεία τους και θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά το ήμισυ», αναφέρει η καθηγήτρια Wendy Brown, υπεύθυνη για την έρευνα σχετικά με την άσκηση, τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία, στο Πανεπιστήμιο του Queensland.

Σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, οι ενήλικες ηλικίας 19-64 ετών συνιστάται να έχουν σωματική δραστηριότητα περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα ή 30 λεπτά άσκησης για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει