Η φτώχεια συνδέεται με ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου

Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα και το σολάριουμ με τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με νέα μελέτη και η φτώχεια συνδέεται με ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ Francis Boscoe από το Μητρώο Καρκίνου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει κάποιους τύπου καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη συσχετίσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση με ανάπτυξη προβλημάτων υγείας, καθώς είχαν διαπιστώσει ότι άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είχαν κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου.

Ομως, η νέα μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer, διαπίστωσε ότι υπήρχε έλλειμμα σ’ εκείνες τις μελέτες που δεν είχαν συσχετίσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση με τον καρκίνο, καθώς τα συστήματα δεδομένων υγείας, σπάνια συλλέγουν τέτοιου είδους πληροφορίες.

32 από τους 39 τύπους καρκίνου συνδέονται με τη φτώχεια

Για να προσδιορίσουν εάν υπήρχε κάποια σχέση, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 2,9 εκατ. ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με όγκους από το 2005 έως το 2009 σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ, ανάμεσά τους το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα και η περιοχή του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο της φτώχειας τους. Και παρά το γεγονός ότι τα πορίσματα της ερευνητικής ομάδας δεν έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της εμφάνισης του καρκίνου, έδειξαν ωστόσο συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Από τους 39 τύπους καρκίνου, οι ερευνητές αξιολόγησαν πως 32 συνδέονταν με τη φτώχεια, 14 ήταν πιο συχνοί σε περιοχές με υψηλή φτώχεια και 18 σε περιοχές με χαμηλότερη.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν πως ορισμένοι καρκίνοι όπως το σάρκωμα Kaposi και οι καρκίνοι του ήπατος, του πέους, του τραχήλου και του λάρυγγα ήταν πιο συχνοί στις φτωχότερες περιοχές, ενώ αυτοί του θυρεοειδούς, των όρχεων, του μελανώματος και των επιθηλιακών (μη μελανωματικών) καρκίνων του δέρματος ήταν περισσότερο πιθανό να αναπτυχθούν στις «πλουσιότερες» από τις φτωχές περιοχές.

Προσεκτικότερη εξέταση έδειξε πως οι καρκίνοι που σχετίζονται με τις φτωχότερες περιοχές έχουν μικρότερη επίπτωση, αλλά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ οι καρκίνοι που σχετίζονται με πλουσιότερες (αλλά πάντα φτωχές) περιοχές έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, αλλά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

«Οταν πρόκειται για τον καρκίνο, οι φτωχοί είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ οι εύποροι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν με την ασθένεια, αλλά από άλλη αιτία», λέει ο δρ Boscoe.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει