Η θεραπεία για το AIDS πρέπει να ξεκινά με τη διάγνωση

Η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων αμέσως μόλις διαγνωστεί ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Αυτό προέκυψε από έρευνα με την ονομασία Start (Strategic Timing of Antiretroviral Treatment, Στρατηγικός Συγχρονισμός της Αντιρετροϊκής Θεραπείας), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το NIAID και ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 σε 35 χώρες συμπεριλαμβάνοντας 4.685 άνδρες και γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από τον HIV από 18-36 ετών.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα επελέγησαν τυχαία για να αρχίσουν μια αντιρετροϊκή θεραπεία αμέσως μετά την διάγνωσή τους με τον ιό και οι άλλοι μισοί αργότερα, όταν τα επίπεδα των ανοσοποιητικών τους κυττάρων CD4 άρχισαν να πέφτουν στα 350 κύτταρα ανά κυβικό χιλιοστόμετρο αίματος, δηλαδή κάτω από το φυσιολογικό.

Η έρευνα σταμάτησε έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν, καθώς από τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία χωρίς να περιμένουν, διατρέχουν κατά 53% λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να εμφανίσουν ασθένειες που συνδέονται με τον ιό HIV, συγκριτικά με μια ομάδα αναφοράς που είχε αρχίσει την θεραπεία αργότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελών της είχε αρχίσει να εξασθενεί.

Τπογραμμίζεται πως η Start είναι η πρώτη έρευνα αυτής της έκτασης που αποδεικνύει ότι είναι καλό για όλους τους οροθετικούς να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία ήδη από την αρχή της λοίμωξης.

Η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων αμέσως μόλις διαγνωστεί ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως και την πρόκληση επιπλοκών, δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που έγινε σε διεθνές επίπεδο και σε πολύ μεγάλο εύρος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ό,τι και προηγούμενες μελέτες, δηλαδή πως τα αντιρετροϊκά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε υγιείς σεξουαλικούς συντρόφους, καθώς επίσης, ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει το άτομο που έχει προσβληθεί τη θεραπεία, τόσο πιο μεγάλο κέρδος θα έχει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει