Ινομυαλγία, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

fibro

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει πόνο και δυσκαμψία των μυών. Είναι μια μορφή ρευματισμού και συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού που, όμως, δεν αφορά πόνο στις αρθρώσεις, αλλά στους μύες.

Δεν υπάρχουν μετρήσιμα ευρήματα στις ακτινογραφίες ή περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις, ωστόσο, παρόλο που η ινομυαλγία δεν βλάπτει τις αρθρώσεις ή τα όργανα, οι συνεχείς πόνοι και η κόπωση μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

pain1

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

Το σήμα κατατεθέν της ινομυαλγίας είναι οι πόνοι στους μύες όλου του σώματος, που συνοδεύονται από:

* Kούραση

* Προβλήματα ύπνου

* Αγχος ή κατάθλιψη

* Ειδικά ευαίσθητα σημεία

Μία από τις μοναδικές πτυχές της ινομυαλγίας είναι η παρουσία ευαίσθητων σημείων σε συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα. Οταν πιέζονται αυτές οι θέσεις (σημεία) τα άτομα με ινομυαλγία αισθάνονται τον πόνο, ενώ οι άνθρωποι που δεν έχουν την πάθηση αισθάνονται μόνο πίεση.

pain

Ο πόνος είναι πραγματικός

Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να είναι έντονος. Επειδή οι παραδοσιακές εργαστηριακές εξετάσεις ή οι ακτίνες Χ δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της ινομυαλγίας, μερικοί ασθενείς έφταναν στο σημείο να πιστεύουν ότι «ο πόνος είναι μόνο στο μυαλό τους». Ομως, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει πλέον ότι ο πόνος της ινομυαλγίας είναι πραγματικός. Η έρευνα δείχνει ότι προκαλείται από ένα πρόβλημα στον τρόπο που ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τον πόνο.

women

Ποιοι κινδυνεύουν από ινομυαλγία

Οι γυναίκες μεταξύ 25 και 60 ετών έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινομυαλγίας. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά οι γυναίκες είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση απ’ ό,τι οι άνδρες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει ένα ρόλο, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα γονίδια.

WomanCoffee_

Ινομυαλγία και κόπωση

Μετά από τον πόνο, το πιο κοινό και εξουθενωτικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι η κόπωση. Αυτή δεν είναι η φυσιολογική κόπωση που ακολουθεί μια κουραστική ημέρα, αλλά ένα παρατεταμένο αίσθημα εξάντλησης. Τα άτομα με ινομυαλγία μπορεί να αισθάνονται κουρασμένα από το πρωί που θα σηκωθούν από το κρεβάτι, ακόμα και μετά από έναν πολύωρο ύπνο. Η κόπωση μπορεί να είναι χειρότερη κάποιες ημέρες και να παρεμβαίνει στην εργασία, την σωματική δραστηριότητα και τις δουλειές του σπιτιού.

fibro1

Οι αιτίες της ινομυαλγίας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τα αίτια της ινομυαλγίας, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμα εντοπίσει τους σαφείς ενόχους. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι οι ορμονικές ή χημικές ανισορροπίες διαταράσσουν τον τρόπο που τα νεύρα σηματοδοτούν τον πόνο. Αλλοι πιστεύουν πως ένα τραυματικό γεγονός ή το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η ινομυαλγία πιθανώς προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων αντί για την παρουσία μίας μόνο αιτίας.

causes

Επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή

Το να αγωνίζεται κανείς συνεχώς κόντρα στον πόνο και την κούραση τον κάνει ευερέθιστο, ανήσυχο και καταθλιπτικό. Μπορεί να έχει πρόβλημα να παραμείνει στην εργασία του, να φροντίσει τα παιδιά του ή να διαχειριστεί τις δουλειές του σπιτιού. Η άσκηση ή τα χόμπι όπως η κηπουρική, φαντάζουν τρομακτικά. Η εξάντληση και η ευερεθιστότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απομόνωση από τους φίλους. Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που βοηθούν πολλούς ασθενείς να επιστρέψουν στις δραστηριότητες που απολαμβάνουν.

Diagnose-

Η διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει ινομυαλγία, αφού ακούσει πρώτα τα συμπτώματά σας και κάνει μια φυσική εξέταση. Υπάρχει μόνο ένα εργαστηριακό τεστ που μπορεί να ελέγξει την ινομυαλγία. Αυτό το τεστ μετρά τα επίπεδα των πρωτεϊνών στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να κάνει επίσης κάποιες άλλες εξετάσεις που θα αποκλείσουν άλλες παθήσεις. Να είστε βέβαιοι ότι περιγράφετε στον γιατρό τον πόνο σας με κάθε λεπτομέρεια, όπως και το πόσο συχνά συμβαίνει. Επίσης, αναφέρετε και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου ή άγχος.

treatment

Θεραπεία

Η ινομυαλγία ήταν κάποτε στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ρευματολόγων. Σήμερα έχει τραβήξει την προσοχή ενός ευρέως φάσματος παρόχων υγιειονομικής περίθαλψης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να του ζητήσετε να σας συστήσει κάποιους εμπειρογνώμονες.

coldweather1

Τι προκαλεί την ινομυαλγία

Ενα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που μπορεί να χειροτερεύει τα συμπτώματά σας. Κοινά ερεθίσματα είναι τα ακόλουθα:

* Κρύος ή υγρός καιρός

* Πάρα πολύ έντονη ή πολύ μικρή σωματική δραστηριότητα

* Στρες

* Κακός ύπνος

insomnia

Ινομυαλγία και ύπνος

Πολλοί άνθρωποι με ινομυαλγία έχουν προβλήματα ύπνου. Είτε δυσκολεύονται να κοιμηθούν είτε ξυπνάνε πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς παραμένουν σε ήπια κατάσταση ύπνου και δεν έχουν την εμπειρία ενός ξεκούραστου, βαθύ ύπνου. Αυτό το γεγονός στερεί από το σώμα τους την ευκαιρία να επισκευάσει τις ζημίες του ή να ανανεωθεί μόνο του κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Ο κακός ύπνος μπορεί να κάνει τον πόνο να φανεί χειρότερος και ο πόνος μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο.

sad-woman-

Ινομυαλγία και κατάθλιψη

Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με ινομυαλγία έχουν επίσης μείζονα κατάθλιψη όταν διαγιγνώσκονται. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι ασαφής. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα του χρόνιου πόνου και της κόπωσης. Αλλοι υποστηρίζουν ότι ανωμαλίες στη χημεία του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν τόσο σε κατάθλιψη, όσο και σε ευαισθησία στον πόνο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν δυσκολία στη συγκέντρωση, απελπισία και απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες.

farmaka1

Φάρμακα

Ο στόχος της θεραπείας της ινομυαλγίας είναι να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, οι διαταραχές του ύπνου και οι διαταραχές της διάθεσης. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και κυμαίνονται από τα γνωστά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά μέχρι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα ειδικά για την ινομυαλγία.

fibro-treatment

Διαχείριση ινομυαλγίας: Ασκηση

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει πολλά συμπτώματα της ινομυαλγίας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση. Η άσκηση, μόλις τρεις φορές την εβδομάδα έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από την κούραση και την κατάθλιψη. Αλλά είναι σημαντικό να μη το παρακάνετε. Το περπάτημα, το στρέτσινγκ και η αεροβική στο νερό είναι καλές μορφές άσκησης για να ξεκινήσει κάποιο άτομο που πάσχει από ινομυαλγία.

fibromyalgia-diet-

Διατροφή

Μερικοί ειδικοί λένε ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ινομυαλγία, όχι όμως ακριβώς τον ίδιο σε όλους τους ασθενείς. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, της καφεΐνης και της ντομάτας, φαίνεται πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους. Αλλά η αποφυγή αυτών των τροφών δεν θα τους βοηθήσει όλους. Για να μάθετε τι λειτουργεί για εσάς, δοκιμάστε την αφαίρεση των συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό σας, μίας κάθε φορά, ώστε να τις καταγράψετε και να παρατηρήσετε αν βελτιώνονται τα συμπτώματά σας.

fibro-masage

Μασάζ

Κάποια έρευνα δείχνει ότι το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο της ινομυαλγίας, αν και η αξία του δεν έχει αποδειχθεί πλήρως. Οι επαγγελματίες λένε πως η εφαρμογή μέτριας πίεσης είναι το κλειδί, ενώ η τεχνική είναι λιγότερο σημαντική. Το τρίψιμο, το ζύμωμα ή το απλό χάδι φαίνεται να βοηθούν. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να γίνονται τα μασάζ σε τακτική βάση και να διαρκούν τουλάχιστον είκοσι λεπτά το καθένα.

velonismos

Βελονισμός

Επίσημες μελέτες έχουν ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά τη χρήση του βελονισμού στην ινομυαλγία, αλλά ορισμένοι ασθενείς υποστηρίζουν ότι ανακουφίζει τα συμπτώματά τους. Αυτή η παραδοσιακή κινεζική πρακτική περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε καίρια σημεία του σώματος. Ο βελονισμός διεγείρει τα ίδια σημεία πίεσης και μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση.

rubiks_cube-

«Ομίχλη»

Πολλοί άνθρωποι με ινομυαλγία έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης, ένα φαινόμενο γνωστό ως «ομίχλη». Αν και η θεραπεία για τον πόνο και την αϋπνία μπορεί να βοηθήσει, υπάρχουν κι άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την εστίασή σας. Γράψτε σημειώσεις για τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε, έχετε το μυαλό σας ενεργό διαβάζοντας ή φτιάχνοντας παζλ και μοιράστε τα καθήκοντά σας σε μικρά, εύχρηστα βήματα.

stress

Αγχος

Το άγχος φαίνεται πως είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες που οδηγούν στην ινομυαλγία. Ενώ είναι αδύνατον να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά από τη ζωή σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε το περιττό στρες. Καθορίστε ποιες καταστάσεις σας δημιουργούν άγχος στο σπίτι ή στην εργασία και βρείτε τρόπους να κάνετε αυτές τις καταστάσεις λιγότερο αγχωτικές. Πειραματιστείτε με τη γιόγκα, το διαλογισμό ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Και επιτρέψτε στον εαυτό σας να παρακάμψει ασήμαντες δραστηριότητες που προκαλούν στρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει