Σήψη, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή

Γνωρίζετε ότι το μάσημα των νυχιών σας εκτός από τις αντιαισθητικές και κάποιες φορές επώδυνες παρωνυχίδες θα μπορούσε επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο για σήψη, μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας λοίμωξης;

Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν 28χρονο Βρετανό που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη όταν μάσησε ένα μικρό κομμάτι δέρματος στην προσπάθειά του να τραβήξει μια παρωνυχίδα. Ο άνδρας κινδύνεψε ακόμα και να χάσει τη ζωή του, από αυτή την κακή συνήθεια, αλλά ευτυχώς επέζησε και σίγουρα δεν θα το επαναλάβει.

Αλλοι όμως μπορεί να μην σταθούν τόσο τυχεροί. Σύμφωνα με τις ανησυχητικές στατιστικές που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, οι περιπτώσεις σηψαιμίας ολοένα και αυξάνονται και το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Κάποιοι γιατροί το αποδίδουν εν μέρει στην αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό όλοι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τη σήψη, ώστε να μπορέσουμε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν εμείς οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο εμφανίσει κάποια συμπτώματα.

Τι είναι η σήψη και σε τι διαφέρει από μια συνηθισμένη λοίμωξη

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η σηψαιμία είναι ένας τύπος λοίμωξης. Αλλά είναι τεχνικά μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα ξεκινά μια ακραία απόκριση σε μια λοίμωξη -βακτηριακή, ιογενή ή μυκητιακή- που έχουμε ήδη. Ετσι, σε αντίθεση με το στρεπτόκοκκο ή τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, για τη σήψη δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, μοναδική αιτία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ και τότε η αρτηριακή πίεση θα πέσει και η καρδιά θα εξασθενήσει. Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Τι προκαλεί σήψη

Η σήψη σχηματίζεται, όταν μια λοίμωξη που έχουμε ήδη, προκαλέσει μια έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που στέλνει επιβλαβείς φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους αίματος και διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη ροή αίματος στα όργανά μας και να τα αναγκάσουν να πάψουν να λειτουργούν.

Κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο-«κλειδί»: Δεν χρειάζεται να υπάρχει μια σημαντική λοίμωξη, για να προκληθεί πρόβλημα. Μερικές φορές ακόμα και μικρές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν μια απόκριση σήψης. Μπορεί δε, να ενεργοποιηθεί ακόμα κι αν δεν εντοπιστεί μολυσματική αιτία, γεγονός που συμβαίνει σε ποσοστό ακόμα και 50%.

Η σηψαιμία είναι εξίσου πιθανό να χτυπήσει σε μια απλή λοίμωξη του δέρματος, μέχρι μια πολύ πιο σοβαρή περίπτωση, όπως είναι οι πνεύμονες, οι νεφροί ή το έντερο. Συνήθως βέβαια προκαλείται από πνευμονία, κοιλιακές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή δερματικές λοιμώξεις.

Ο καθένας μπορεί να πάθει σήψη, αλλά σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο για την πάθηση, βρίσκονται οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες ιατρικές παθήσεις (όπως διαβήτη, ασθένεια των πνευμόνων, νεφρική νόσο ή καρκίνο). Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι επίσης τα μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σηψαιμίας

Δεν υπάρχουν καθολικές ενδείξεις σήψης. Αλλά πολύ νωρίς, αρκετοί ασθενείς παρατηρούν ότι αρχίζουν να αισθάνονται σύγχυση ή αποπροσανατολισμό. Μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται δύσπνοια, λόγω του γεγονότος ότι το σώμα εργάζεται πέραν του κανονικού προκειμένου να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Αλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι:

H αίσθηση πως η καρδιά αγωνίζεται να αντεπεξέλθει

Πυρετός, τρέμουλο ή αίσθηση κρύου

Εξαιρετικά δυνατός πόνος

Πολύ ιδρωμένο δέρμα

Τα συμπτώματα σηψαιμίας συνήθως χρειάζονται μια μέρα ή δύο για να αναπτυχθούν μετά από μια μόλυνση, γι’ αυτό δεν χρειάζεται κάποιος να πανικοβληθεί αν κόψει για παράδειγμα το δάχτυλό του, ότι μια ώρα μετά μπορεί να πάθει σήψη. Αντίστοιχα αν κάποιος πάθει λοίμωξη του ουροποιητικού την Κυριακή και αυτή προχωρήσει παρά τη θεραπεία, μπορεί την Τρίτη να βρεθεί με σηπτικό σοκ.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω σήψη

Μια ήπια λοίμωξη συνήθως δεν θα προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια σηψαιμίας ή εάν έχετε μια λοίμωξη που φαίνεται να χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μην φοβηθείτε να ενεργοποιηθείτε ακόμα κι αν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός λανθασμένου συναγερμού. Είναι καλύτερο αυτό, παρά να μην προλάβετε μια σοβαρή κατάσταση. Η σήψη μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να είστε συγκεκριμένοι και άμεσοι για τις ανησυχίες σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μια μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σήψη. Οσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε.

Πώς θεραπεύεται η σήψη

Η σήψη συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω εξετάσεων αίματος που ελέγχουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σας και αναζητούν άλλα σημάδια λοίμωξης ή βλάβης οργάνων.

Εάν έχετε σηψαιμία, θα πάρετε αντιβιοτικά για να αποφύγετε τη λοίμωξη. Ανάλογα με το βαθμό εξάπλωσης της σηψαιμίας, ενδέχεται να σας χορηγηθούν οξυγόνο ή ενδοφλέβια υγρά ώστε να μπορεί να ρέει αρκετό αίμα στα όργανά σας και να αποτρέψετε μια επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε επίσης αναπνευστήρα, αιμοκάθαρση ή χειρουργική επέμβαση.

Θυμηθείτε, η σηψαιμία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Το κλειδί για την πλήρη ανάκαμψη είναι η παροχή βοήθειας το συντομότερο δυνατό. Η γρήγορη θεραπεία είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Το να βλέπετε εγκαίρως το γιατρό σας ή να αναζητάτε άμεσα βοήθεια είναι σημαντικό και μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει