Η «καλή» χοληστερόλη συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τα υψηλά επίπεδα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστά και ως «καλή» χοληστερόλη, πιστεύεται ότι προστατεύουν από την καρδιακή νόσο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κάνουν το ίδιο και για άλλες ασθένειες.

Τα υψηλά επίπεδα της HDL, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και αυξημένη επιθετικότητα του καρκίνου σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Philippe Frank, βιολόγο εξειδικευμένο στον καρκίνο στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον, έδειξε ότι ένας υποδοχέας της HDL που βρίσκεται στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, μπορεί να είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα αυτό, αποτελώντας έτσι ένα νέο μοριακό στόχο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Αν μπορέσουμε να εμποδίσουμε τη δράση του υποδοχέα της HDL στον καρκίνο του μαστού, ενδεχομένως να καταφέρουμε να περιορίσουμε τις βλαβερές συνέπειες της HDL, διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα με τα οποία είναι ευεργετική για τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά», λέει ο Δρ Frank.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Breast Cancer Research.

Για να μελετηθεί η επίδραση της HDL στα καρκινικά κύτταρα σε μοριακό επίπεδο, ο Δρ Frank και οι συνεργάτες του εξέθεσαν κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού στην HDL και παρατήρησαν ότι τα σηματοδοτικά μονοπάτια που εμπλέκονταν στην εξέλιξη του καρκίνου, ενεργοποιήθηκαν και τα κύτταρα άρχισαν να μεταναστεύουν σε ένα πειραματικό μοντέλο που εμιμείτο την μετάσταση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές περιόρισαν την έκφραση του υποδοχέα SR-BI της HDL στα κύτταρα, χρησιμοποιώντας την αποσιώπηση του RNA για να μειώσουν τα επίπεδά του. Σε απάντηση οι δραστηριότητες των οδών σηματοδότησης που προωθούν την εξέλιξη του όγκου μειώθηκαν. Επιπρόσθετα, τα κύτταρα με τους λιγότερους υποδοχείς SR-BI εμφάνισαν μειωμένους συντελεστές πολλαπλασιασμού και μεταναστευτικές ικανότητες (για μετάσταση του όγκου) απ’ ό,τι τα κύτταρα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα υποδοχέα SR-BI. Τo πιο σημαντικό ήταν πως η μείωση των επιπέδων του συγκεκριμένου υποδοχέα συσχετίστηκε με μειωμένο σχηματισμό όγκων. Οι ερευνητές στη συνέχεια μπλόκαραν τον υποδοχέα SR-BI σε μια κυτταρική σειρά καρκίνου του μαστού με ένα φάρμακο που ονομάζεται ΒΤL-1 και παρατήρησαν ότι μειώθηκε ο πολλαπλασιασμός και η σηματοδότηση μέσω των πρωτεϊνών που συνδέονται με σχηματισμό όγκου.

Η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι η «καλή» χοληστερόλη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη επιθετικού καρκίνου του μαστού και πως η αναστολή της λειτουργίας της μέσω του SR-BI στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Βεβαίως, θα απαιτηθούν πρόσθετες μελέτες, προκειμένου να αναπτυχθούν συγκεκριμένα φάρμακα για την αναστολή του υποδοχέα SR-BI, ενώ επίσης θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης που απαιτούνται από τον όγκο, προτού γίνει προσπάθεια μείωσης ή τροποποίησης των επιπέδων των λιπιδίων σε ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο, το σημαντικό βήμα έχει ήδη γίνει.

«Ελπίζουμε ότι η  μελέτη αυτή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν στον SR-BI ή στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και τελικά στην αποτροπή της εξέλιξης του όγκου», καταλήγει ο Δρ Frank.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει