«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Omicron 2: Είναι δυσκολότερο να ανιχνευτεί

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της μετάλλαξης Omicron του κοροναϊού που έχει εντοπιστεί σε πέντε αφρικανικές χώρες. Όπως δήλωσε επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι δυσκολότερο να ανιχνευτεί.

«Δείγματα της BA.2 μπορεί να μην ανιχνεύονται ως μορφή της Omicron» είπε χαρακτηριστικά.

Η υποπαραλλαγή του κοροναϊού ΒΑ.2 «έχει αρχίσει να αντικαθιστά την περισσότερο κοινή “αρχική” παραλλαγή BA.1 Omicron σε χώρες όπως η Δανία».

Δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν δείχνουν να υπάρχει διαφορά ως προς την σοβαρότητα της νόσου, όταν η μόλυνση έχει προέλθει από αυτή την υποπαραλλαγή, σύμφωνα με έναν άλλον αξιωματούχο του ΠΟΥ.

«Η BA.2 έχει αναφερθεί σε πέντε χώρες: στη Μποτσουάνα, την Κένυα, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Νότια Αφρική», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου η δρ Νίκσι Γκουμέντε-Μοελέτσι.

Ανήσυχοι οι επιστήμονες για την ανίχνευση της Omicron 2

«Ανησυχούμε πολύ», τόνισε και πρόσθεσε ότι η BA.2 φαίνεται δύσκολο να εντοπιστεί γιατί δεν ανιχνεύεται πάντα με την μέθοδο ανίχνευσης του ιού που βασίζεται στο κριτήριο S-Gene Target Failure (SGTF), το οποίο χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει ανάμεσα στην αρχική παραλλαγή Omicron και σε άλλες παραλλαγές.

Η Γκουμέντε-Μοελέτσι είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται πολύ στενά με εργαστήρια, ζητώντας τους να προωθούν για περαιτέρω ανάλυση δείγματα που είχαν επιστραφεί χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ότι ανήκουν στην Omicron, ώστε να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα της εξάπλωσης της BA.2.

Η εκδοχή της Omicron BA.1 έχει υπάρξει κάπως ευκολότερη στον εντοπισμό σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η BA.1 στερείται ενός από τα τρία στοχευμένα γονίδια που χρησιμοποιούνται σε ένα κοινό μοριακό τεστ.

Η BA.2 δεν στερείται του ιδίου στοχευμένου γονιδίου όπως η αρχική παραλλαγή Omicron του κορονοϊού.

Αντίθετα, οι επιστήμονες την παρακολουθούν με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει με προηγούμενες παραλλαγές, ανάμεσά τους και η Delta, δηλαδή με τον εντοπισμό του αριθμού των γονιδιωμάτων του ιού που αναρτώνται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως η GISAID.

Όπως και με άλλες παραλλαγές μια μόλυνση με την BA.2 μπορεί να ανιχνευθεί από τα self tests παρότι αυτά δεν μπορούν να διακρίνουν σε ποια παραλλαγή οφείλεται η μόλυνση, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει