Καρκίνος του παχέος εντέρου, ένας «σιωπηλός» δολοφόνος

Οταν σκέφτεται κανείς τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες, ο καρκίνος των ωοθηκών έρχεται πρώτος στο μυαλό. Κι είναι αλήθεια πως είναι ένας καρκίνος που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Μήπως, όμως, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια ασθένεια που πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι είναι μια «ανδρική» ασθένεια.

Σύμφωνα με το Iατρικό Κέντρο Langone στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι πολύποδες του παχέος εντέρου και οι πρώιμοι καρκίνοι του παχέος εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν ιστορικό της νόσου στην οικογένειά τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία πως πρόκειται για έναν «σιωπηλό δολοφόνο».

Καθώς, μάλιστα, ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το κέντρο Langone δημιούργησε και ένα βίντεο για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Σε αντίθεση με τον καρκίνο των ωοθηκών, που δεν έχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης, μπορείτε να ελεγχθείτε για καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς η σύσταση είναι να ξεκινήσει ο έλεγχος στην ηλικία των 50. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να βρουν τυχόν αναπτύξεις που μπορούν να αφαιρεθούν πριν γίνουν καρκινικές ή μπορεί να γίνει διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, όταν αυτή είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμη. Οι άνθρωποι που έχουν στην οικογένειά τους άτομο που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, ή έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οι πολύποδες του παχέος εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους, μήπως χρειαστεί να ελεγχθούν νωρίτερα.

Το πρόβλημα είναι πως συνήθως οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν να ελεγχθούν. Ενας στους τρεις σε ηλικίες μεταξύ 50 και 75 ετών δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Η κολονοσκόπηση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται ο έλεγχος του παχέος εντέρου. Η διαδικασία αυτή συχνά δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτό και οι περισσότεροι την αποφεύγουν. Κατά την κολονοσκόπηση μια μικροσκοπική κάμερα, το ενδοσκόπιο εισάγεται μετά από νάρκωση μέσω του πρωκτού και επιτρέπει την ανίχνευση προκαρκινικού πολύποδα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά όπως είναι λογικό δεν ακούγεται καθόλου ελκυστικός.

Ομως, πλέον υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές, συμπεριλαμβανομένου και ενός τεστ στο σπίτι που μπορεί να ανιχνεύσει μικροποσότητες αίματος στα κόπρανα. Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας ποιο είναι το κατάλληλο τεστ για εσάς. Το πιο σημαντικό όμως να μην αμελήσετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσετε σε έλεγχο, αν έχετε περάσει τα 50 ή αν μόλις τα συμπληρώσατε.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του παχέος εντέρου, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Δείτε παρακάτω το βίντεο που δημιούργησε το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει