Κατευθυντήριες γραμμές για πρόληψη εγκεφαλικού σε γυναίκες

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσουν στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, καθώς θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες.

Οι γυναίκες μοιράζονται πολλούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου με τους άνδρες, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, αλλά έχουν επίσης μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και οι ορμόνες παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, όπως αναφέρει η δρ Cheryl Bushnell, διευθύντρια του Κέντρου Wake Forest Baptist στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, επομένως έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της ζωής τους. Εχουν επίσης την τάση το εγκεφαλικό να εξελίσσεται χειρότερα απ’ ό,τι στους άνδρες. Είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε μακροπρόθεσμη νοσηλευτική φροντίδα και έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής μετά το εγκεφαλικό. Για τους λόγους αυτούς σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σημαντικό να δοθεί έμφαση και να ξεκινήσουν οι στρατηγικές της πρόληψης στις αρχές της αναπαραγωγικής της ηλικίας», τόνισε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύτηκαν online στις 6 Φεβρουαρίου και θα υπάρχουν στην έντυπη έκδοση του τεύχους Μαΐου του περιοδικού Stroke.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο είτε μπλοκάρεται από θρόμβο είτε από ρήξεις, εμποδίζοντας το οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Υπάρχει κίνδυνος σε όλη τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας. Χωρίς αμφιβολία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όταν οι γυναίκες γερνούν, κυρίως επειδή τότε συσσωρεύονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η αρτηριακή πίεση. Αλλά, ενώ οι επιπλοκές από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σπάνιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε είναι που μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της αγγειακής νόσου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν εκλαμψία και προεκλαμψία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μια επικίνδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση), έχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος, επίσης αργότερα στη ζωή τους», τόνισε η Bushnell.

Πρόσθεσε δε πως η λήψη χαπιών για τον έλεγχο των γεννήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά στη μέση ηλικία. Και οι γυναίκες που παθαίνουν ημικρανία με αύρα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουν προληπτικές στρατηγικές αρκετά νωρίς στη ζωή τους.

Μερικές συστάσεις στις νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν:

* Οι γυναίκες με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης πριν από την εγκυμοσύνη θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο θεραπείας με χαμηλή δόση ασπιρίνης ή συμπληρώματα ασβεστίου

* Οι έγκυες γυναίκες με αυξημένη αρτηριακή πίεση (150-159 mm Hg/100-109 mm Hg), θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με την πιθανότητα λήψης φαρμάκου για την πίεση

* Οι έγκυες γυναίκες με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση (160/110 mm Hg ή παραπάνω) θα πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο

* Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για την υψηλή πίεση του αίματος πριν από τη λήψη των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων

* Οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα

* Οι γυναίκες άνω των 75 ετών θα πρέπει να ελέγχονται για κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

«Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική πρόληψης για τις γυναίκες επειδή δεν έχουν μελετηθεί αρκετά, αλλά ο υγιής τρόπος ζωής πρέπει να ακολουθείται εξίσου από άνδρες και γυναίκες», τονίζει η Bushnell.

Από την πλευρά της, η δρ Suzanne Steinbaum, διευθύντρια του Ινστιτούτου του Νοσοκομείου Lenox Hill για την Υγεία της Καρδιάς των Γυναικών, στη Νέα Υόρκη τόνισε πως ελπίζει ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου.

«Κάθε φορά που δίνω μια ομιλία και ρωτάω τις γυναίκες ποιος πιστεύουν ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία τους, απαντάνε πως είναι ο καρκίνος του μαστού. Δεν νομίζω ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο συνειδητοποίησης. Η συνειδητοποίηση λοιπόν είναι το πρώτο βήμα. Αν έχετε τυχόν κινδύνους για καρδιαγγειακή νόσο ή καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Στη συνέχεια γνωρίστε τους αριθμούς σας: Αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο στο αίμα, δείκτη μάζας σώματος. Γνωρίζοντας τους δείκτες σας, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό σας, μπορείτε να εμποδίσετε το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας. Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα για την αντιμετώπιση του κινδύνου, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και να προληφθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει