Κι όμως! Ο αυνανισμός είναι μια μορφή γυμναστικής

Μπορεί να μην υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα σχετικά με το θέμα, ωστόσο πολλές επιμέρους μελέτες και ειδικοί συμφωνούν πως τα οφέλη του αυνανισμού είναι παρόμοια με εκείνα που προκύπτουν από τη σωματική άσκηση.

Απλά φέρτε στο μυαλό σας τα συναισθήματά σας μετά την αναχώρηση από το γυμναστήριο. Είστε περήφανοι, ικανοποιημένοι, αισιόδοξοι; Με λιγότερη ένταση και με περισσότερη συγκέντρωση; Αισθάνεστε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας; Ισως και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Πόσα απ’ αυτά τα συναισθήματα δεν είναι παρόντα και μετά από έναν αυνανισμό;

Eνδορφίνες

Η άσκηση μπορεί να παράγει ενδορφίνες. Οι ορμόνες ευχαρίστησης που σας κάνουν να αισθάνεστε ικανοποιημένοι, ακόμα και γεμάτοι ευφορία. Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της έρευνας που εξετάζει την αξία της σωματικής δραστηριότητας στη θεραπεία της κατάθλιψης, εξαιτίας αυτού του νευροδιαβιβαστή.

Ο αυνανισμός διεγείρει την απελευθέρωση ενός αριθμού παρόμοιων νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, που αφήνουν μια αίσθηση ευχαρίστησης και ευαισθησίας στην αφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πανομοιότυπο αίσθημα ευφορίας, αισιοδοξίας και αυτο-ικανοποίησης.

Προλακτίνη και καταστολή της όρεξης

Η άσκηση διεγείρει, επίσης, την αύξηση του επιπέδου της προλακτίνης στο σώμα, με αποτέλεσμα την προσωρινή καταστολή της όρεξης.

Η σεξουαλική διέγερση κατά τον αυνανισμό αυξάνει τα επίπεδα της προλακτίνης σημαντικά, προκαλώντας ορμονική ανατροφοδότηση που μπορεί να εμποδίσει την επιθυμία για κατανάλωση τροφών.

Μειωμένο άγχος

Η άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης κορτιζόλης στο σώμα, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με το άγχος που δημιουργεί λίπος στην κοιλιακή χώρα.

Πολλές γυναίκες επιδεικνύουν επίσης μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αυνανισμό, καθώς και μια ανακούφιση από το στρες.

Οπως ακριβώς και η άσκηση, ο αυνανισμός σάς επιτρέπει να εφαρμόσετε την ψυχική ενέργεια για τις λειτουργίες του σώματός σας, επιτρέποντας να βάλετε στην άκρη τις σκέψεις για εργασία, σχολείο ή προβλήματα στο σπίτι και να επικεντρωθείτε στην ψυχοκίνηση. Μερικές φορές η απόσπαση της προσοχής είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε.

Αλλά και οι χημικές διεργασίες που αναφέρονται παραπάνω, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες.

Η ανακούφιση από κράμπες και άλλα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, μπορούν να αναχθούν στη μείωση της κορτιζόλης και την αύξηση της προλακτίνης που συνδέονται με τις δύο αυτές δραστηριότητες.

«Ευεργετικός» ιδρώτας και καύση λίπους

Ενα από τα σημαντικότερα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας έχει να κάνει με τον ιδρώτα. Αυτή η φυσική διαδικασία είναι μια μέθοδος του υποσυνείδητου για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, που βοηθά τον οργανισμό να απελευθερωθεί από τις τοξίνες, να καθαρίσει το δέρμα και να ενυδατωθεί. Ο ιδρώτας είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να χάσει κάποιος επιπλέον κιλά (με μέτρο) και επισπεύδει τη διαδικασία εκκαθάρισης του οργανισμού, βοηθώντας το σώμα να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μόνο όταν το σώμα θερμαίνεται και αρχίζει να παράγει ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι σε θέση να φτάσει το επίπεδο ενέργειας που επιτρέπει την καύση του λίπους.

Ομως και ο αυνανισμός κάνει τους ανθρώπους να ιδρώνουν. Μήπως αυτό σημαίνει ότι καίνε και θερμίδες; Ακριβώς αυτό σημαίνει.

Ενίσχυση μυών και καρδιάς

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να χτίσετε τους μύες, επιτρέποντας την καλύτερη στάση του σώματος, την καλύτερη ευελιξία και ευκολότερες κινήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εκπαίδευση του καρδιαγγειακού συστήματος και μιας σειράς μυών που περιλαμβάνουν την καρδιά.

Ο αυνανισμός ενισχύει τόσο τους πυελικούς μύες όσο και την καρδιά, καθώς η ένταση της διέγερσης αυξάνει την καρδιακή συχνότητα με παρόμοιο τρόπο με τη σωματική δραστηριότητα και, συνεπώς, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Χάρη σε πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (διαδικασία αποτοξίνωσης, τόνωσης και απελευθέρωσης σημαντικών ορμονών) η τακτική άσκηση και η γενική φροντίδα του σώματος βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης από τα κακά βακτήρια και να αυξήσει τη ροή των «φιλικών» βακτηρίων. Ομοίως, οι γυναίκες ειδικά που αυνανίζονται έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει