Οι κοντύτεροι άνδρες ζουν περισσότερο σύμφωνα με μελέτη

Η εικόνα του «ψηλού, μελαχρινού και όμορφου» που θεωρείται ιδανική από τις γυναίκες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κοντύτεροι άνδρες ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, οι κοντύτεροι άνδρες μπορεί να σχετίζονται με ένα γονίδιο που συνδέεται με την μακροζωία.

Στη μελέτη κατά την οποία παρακολουθήθηκαν 8.000 άνδρες, εκείνοι που ήταν μικρότερου ύψους έζησαν περισσότερο από συνομηλίκους τους που ήταν ψηλοί και ιδιαίτερα τα άτομα που είχαν ύψος μικρότερο από 1μ.58 έζησαν για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια προστατευτική μορφή του γονιδίου που ονομάζεται FOXO3, οδηγεί σε μικρότερο μέγεθος σώματος κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης, αλλά είναι επίσης πιθανό να σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι κοντύτεροι άνδρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.

«Χωρίσαμε τους άνδρες σε δύο ομάδες, σε εκείνους που ήταν από 1μ.58 και κάτω και σε εκείνους που ήταν 1μ.65 και πάνω. Οσοι ήταν κάτω από 1μ.58 έζησαν περισσότερο. Μελετήσαμε όλη την κατάταξη και πέρα από το 1μ.65 φτάνοντας στο 1μ.83 και παραπάνω, διαπιστώσαμε ότι, όσο πιο ψηλός ήταν ο άνδρας, τόσο πιο σύντομη ζωή είχε», λέει ο καθηγητής Bradley Willcox, του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, παρακολούθησε πάνω από 8.000 Αμερικανούς και Γιαπωνέζους άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1900 έως 1919.

Ο τρόπος ζωής και οι συνθήκες υγείας τους παρακολουθήθηκαν στενά και μελετήθηκαν από τους ερευνητές στην πάροδο των ετών.

Ο καθηγητής Willicox δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι απόλυτα, αλλά παρέχουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ύψους και της μακροζωίας.

«Δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είναι κανείς, μπορεί πάντα να ζήσει πολύ και καλά ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής», τόνισε, αλλά πρόσθεσε πως η μελέτη αυτή  δείχνει για πρώτη φορά ότι το μέγεθος του σώματος συνδέεται με το γονίδιο FOXO3.

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει σύνδεση σε μελέτες που είχαμε κάνει σε ζώα. Δεν ξέραμε αν ισχύει για τον άνθρωπο. Εχουμε την ίδια ή μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή αυτού του γονιδίου σε ποντίκια, μύγες, ψύλλους, ακόμα και σε μύκητες και παντού έπαιξε ρόλο στη μακροζωία», αναφέρει ο καθηγητής.

Περίπου 1.200 άνδρες απ’ αυτούς που παρακολουθήθηκαν στη μελέτη έζησαν μέχρι τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, ενώ 250 απ’ αυτούς ζουν μέχρι σήμερα.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2012, είχε παρόμοια αποτελέσματα. Σε εκείνη τη μελέτη είχαν παρακολουθηθεί άνδρες από τη Σαρδηνία και διαπιστώθηκε και πάλι ότι οι κοντύτεροι άνδρες έζησαν για τουλάχιστον δύο χρόνια περισσότερο από τους ψηλότερους ομολόγους τους. Εκεί είχαν παρακολουθηθεί 500 άνδρες που έζησαν από το 1866 μέχρι το 1915.

Οσον αφορά τα ζώα, τα πιο μικροκαμωμένα ποντίκια, αρουραίοι, πίθηκοι και πόνυ ζουν γενικά περισσότερο. Ο μικρότερος ασιατικός ελέφαντας ζει επίσης περισσότερο από τον μεγαλύτερο αφρικανικό ελέφαντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει