Κοροναϊός: Tα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία

Η κατάσταση υγείας των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, τείνει να επιδεινώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό όταν μολυνθούν με Covid-19 και η χρόνια πάθησή τους μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στη θεραπεία τους με απροσδόκητο τρόπο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για παράδειγμα, ορισμένοι υπερτασικοί ασθενείς με κοροναϊό θα πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, εάν η αρτηριακή τους πίεση πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, αν δηλαδή πάθουν υπόταση. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να εμφανίσουν σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά, αναφέρει η νέα μελέτη.

«Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι εάν η αρτηριακή πίεση των υπερτασικών ασθενών είναι χαμηλή όταν προσέρχονται σε νοσοκομείο, τότε έχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν χειρότερες επιπλοκές και πιθανώς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης», δήλωσε ο δρ Benjamin Hirsh, διευθυντής της Προληπτικής Καρδιολογίας στην Sandra Atlas του Northwell Health Bass Heart Hospital στο Manhasset, Νέα Υόρκη.

«Δεν θα είναι σώφρον να συνεχίσουν να παίρνουν τα υπερτασικά φάρμακα, αν πέσει η πίεσή τους, λόγω κάποιου θεωρητικού οφέλους που τούς προσφέρουν, γιατί το μόνο που θα επιτύχουν είναι να επιδεινώσουν την κατάστασή τους και να έχουν επιπλοκές», αναφέρει ο Hirsh.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια κατάσταση υγείας μεταξύ των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία, σύμφωνα με μία από τις τρεις μελέτες που παρουσιάστηκαν σε μια εικονική συνάντηση της American Heart Association την Πέμπτη.

Μεταξύ περισσότερων από 11.000 ατόμων σε 22 μελέτες από οκτώ χώρες, το 42% των ασθενών με Covid-19 είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η επόμενη πιο συχνή χρόνια ασθένεια ήταν ο διαβήτης, ο οποίος επηρέασε το 23% των ασθενών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, όπως έδειξαν τα συνδυασμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν είναι η ίδια η υψηλή αρτηριακή πίεση που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ασθενείς με Covid-19. Αντίθετα, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο όταν η αρτηριακή τους πίεση πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όταν δηλαδή παρουσιάσουν υπόταση, σύμφωνα με μια μικρότερη δεύτερη μελέτη.

Ο θάνατος παρουσιάζει διπλάσιες πιθανότητες να συμβεί σε ασθενείς με Covid-19, που φτάνουν στο νοσοκομείο με ήπια χαμηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη μελέτη περίπου 400 ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ιταλικό νοσοκομείο.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε επίσης με τραυματισμό των νεφρών, μεταξύ των ασθενών Covid-19 του νοσοκομείου. Εκείνοι με σοβαρή υπόταση (κάτω από 95/50 mm Hg) είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν νεφρικό τραυματισμό, ενώ η ήπια υπόταση (χαμηλότερη από 120/70) συσχετίστηκε με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νεφρικού τραυματισμού.

Συνολικά, το ιστορικό της υψηλής αρτηριακής πίεσης αύξησε τον κίνδυνο δημιουργίας επιπλοκών στα νεφρά σε ένα άτομο περίπου πέντε φορές, σύμφωνα με την ιταλική μελέτη.

Μια τρίτη μελέτη που ερεύνησε βαθύτερα σε αυτό το φαινόμενο διαπίστωσε ότι τα κοινά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, μεταξύ των ασθενών με Covid-19.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 172 άτομα που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι / JFK στην πόλη Ατλάντις, στη Φλόριντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 33% των ατόμων που έλαβαν είτε αναστολείς ενζύμων μετατροπής της αγγειοτενσίνης (αναστολείς ACE ) είτε αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) πέθαναν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 13% των ατόμων που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο.

Οι ασθενείς με Covid-19 είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας εάν λάμβαναν ένα από αυτά τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (το 28% των ασθενών που έπαιρναν φάρμακο για την υπέρταση, συγκριτικά με το 13% που δεν ελάμβαναν φάρμακο).

Ο δρ. Vivek Bhalla, διευθυντής του Κέντρου Υπέρτασης του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι δεν είναι πολύ πιθανό αυτά τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση να είναι από μόνα τους επιβλαβή για τους ασθενείς με Covid-19.

Αντ’ αυτού, «τα φάρμακα είναι δείκτες της υποκείμενης νόσου για την οποία έχουν συνταγογραφηθεί», δήλωσε ο Bhalla.

«Για παράδειγμα, οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη έχουν χειρότερα αποτελέσματα με τη νόσο Covid-19 και αυτοί είναι οι ίδιοι ασθενείς στους οποίους συνήθως συνταγογραφούνται αναστολείς ACE και ARB», δήλωσε ο Bhalla.

Εάν μολυνθούν με Covid-19, ακόμα κι αν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους για καθοδήγηση σχετικά με τη λήψη των φαρμάκων τους», είπε ο Bhalla.

«Γενικά, τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι τα ίδια τα φάρμακα δεν είναι επιβλαβή και οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την ξαφνική διακοπή τους σε έναν υπερτασικό ασθενή που τα έχει ανάγκη, ισχύουν και είναι καλά τεκμηριωμένες», δήλωσε ο Bhalla.

«Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν τρώνε όσο συνήθως, ή έχουν συμπτώματα που οδηγούν σε αφυδάτωση, όπως έμετος, διάρροια, αιμορραγία ή υπερβολική εφίδρωση, τότε είναι πολύ λογικό να σταματήσουν προσωρινά τα φάρμακα που παίρνουν για την υπέρταση, έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματά τους».

Οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν τους ασθενείς με Covid-19 και να μην συνεχίσουν να τους χορηγούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση εάν αυτή μειωθεί ή έχουν άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, δήλωσε ο Bhalla.

«Εάν κάποιος τρώει λιγότερο από το κανονικό, τότε δεν παίρνει την κανονική ποσότητα αλατιού ή εάν έχει αφυδάτωση, τότε και η αρτηριακή του πίεση θα είναι φυσικά χαμηλότερη από ό,τι όταν δεν έχει συμπτώματα. Έτσι, βραχυπρόθεσμα, η μη χορήγηση φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση είναι λογική και μπορεί έτσι να αποφευχθεί μια σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης η οποία, στο περιβάλλον του Covid-19, μπορεί να θέσει τον ασθενή σε κίνδυνο βλάβης στα νεφρά και σε άλλα ζωτικά όργανα», τονίζει.

Η έρευνα που παρουσιάζεται σε συναντήσεις θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευτεί σε ένα ιατρικό περιοδικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει