Κοροναϊός: Γιατί γίνεται τώρα υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Στην επιλογή της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό να καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα, με την επιβολή μάλιστα προστίμου 150 ευρώ, σε περίπτωση μη χρήσης της, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας «απάντησε» στις επικρίσεις για το γεγονός ότι, πριν από λίγο καιρό δήλωνε πως η χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη, αν δεν γίνεται με βάση τους κανόνες και τις οδηγίες για το πώς πρέπει να τοποθετείται και να αφαιρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι.

«Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο που πριν από εβδομάδες είχαμε τοποθετηθεί αλλιώς», είπε, «αλλά τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την Επιτροπή, που δεν συνέστησε την χρήση μάσκας. Το απαγορευτικό (μετακίνησης) ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση».

Ωστόσο, τώρα οι συνθήκες αλλάζουν, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρούνται.

«Η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για χάρη της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει κυρίως για να μην μεταδίδουμε στους άλλους τον ιό, όταν έχουμε ελαφρά και καθόλου συμπτώματα».

«Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει «αυτός ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως είναι λανθασμένη η χρήση μασκών με βαλβίδα αναπνευστικής προστασίας από τον γενικό πληθυσμό.

«Δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα, μιλάμε για μια πάνινη, ακόμη και χάρτινη μάσκα, που μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι», εξήγησε για τις μάσκες που θα οφείλουν να φορούν οι πολίτες από τη Δευτέρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε τον κίνδυνο από μια λανθασμένη χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που αυτή μπορεί να δίνει στον πολίτη. Όπως είπε για πολλοστή φορά, η χρήση της δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες της τήρησης των αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής αγγίγματος του προσώπου μας.

Είπε επίσης ότι θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των μασκών.

«Νομίζω πρέπει να δούμε αυτό το μέτρο όχι σαν μια αποξένωση, αλλά σαν μια συνεργασία, μια αίσθηση της συμβολής μας στο γενικό καλό. Η αξία του προσώπου δεν έχει καταργηθεί», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει