Σχέση κοροναϊού και ασθενών που λαμβάνουν γλυκοκορτικοειδή

Υπάρχει μια κατηγορία ασθενών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που μολυνθούν με τον Sars-Cov-2 γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην κολλήσουν τον ιό.

Σύμφωνα με άρθρο ενδοκρινολόγων και διαβητολόγων σχετικά με την απόκριση των ασθενών στη νόσο Covid-19 που δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, κάποια φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση μιας σειράς φλεγμονωδών νόσων μπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό, καθιστώντας τους ασθενείς που τα λαμβάνουν σε συστηματική βάση πιο επιρρεπείς στον  κοροναϊό.

Πρόκειται για μια κατηγορία στερεοειδών ορμονών, τα λεγόμενα γλυκοκορτικοειδή για παθήσεις όπως το άσθμα, οι αλλεργίες και η αρθρίτιδα, που οι ασθενείς που τα λαμβάνουν μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον τρόπο απόκρισης του οργανισμού τους στο στρες και θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που μολυνθούν με τον Sars-Cov-2.

Τα γλυκοκορτικοειδή είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση μιας σειράς φλεγμονωδών νόσων μέσω πολλών και διαφορετικών οδών (π.χ. χάπια, κρέμες, εισπνεόμενα). Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο Covid-19 συνέπεια της αγωγής που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν, επειδή αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν την δική τους ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη. Σε αυτές τις συνθήκες η ενέσιμη συμπληρωματική θεραπεία γλυκοκορτικοειδών μπορεί να αντιστρέψει τον κίνδυνο μια δυνητικά μοιραίας επινεφριδικής ανεπάρκειας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση.

Τα άτομα με γνωστή πρωτογενή επινεφριδική ανεπάρκεια, γνωστή και ως νόσος του Addison, καθώς και δευτερογενή ενδοκρινική ανεπάρκεια που εκδηλώνεται σε περιπτώσεις ενδοκρινών δυσλειτουργιών θα πρέπει επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα. Εάν οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα όπως συνεχή ξηρό βήχα και πυρετό, θα πρέπει να διπλασιάσουν αμέσως τη δόση γλυκοκορτικοειδών που λαμβάνουν από το στόμα και να επιμείνουν μέχρι να υποχωρήσει ο βήχας.

Σε περίπτωση που η κατάστασή τους επιδεινωθεί θα χρειαστούν και αυτοί ενέσιμη θεραπεία γλυκοκορτικοειδών σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει