Κοροναϊός, κρυολόγημα, γρίπη: Πώς θα μάθετε από τι νοσείτε

Από την στιγμή που μπήκε στη ζωή μας η μετάλλαξη Οmicron που τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν αυτό που αισθάνονται είναι γρίπη ή κοροναϊός ή ένα απλό κρυολόγημα.

Καταρροή, κόπωση, πονόλαιμος και δέκατα, όλα κλασικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα μπορούσαν να είναι και συμπτώματα της παραλλαγής Omicron ή ακόμη και μιας γρίπης που ξεκινά. Τελικά τι έχουμε; Και πώς θα το ανακαλύψουμε;

Οι ειδικοί διαμηνύουν πως η ιατρική εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσουμε τι έχουμε, αφού τα συμπτώματα των λοιμώξεων μπορεί να επικαλύπτονται.

Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα, τη γρίπη και τον κοροναϊό μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, αερογενώς μέσω σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα μολυσμένων ανθρώπων.

Ο χρόνος επώασης κάθε ιού -δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό έως την εκδήλωση συμπτωμάτων- ποικίλλει αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενείς να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους χωρίς να το γνωρίζουν.

«Ο βήχας, ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται και στη γρίπη και στην Covid-19», λέει η Kristen Coleman, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Ωστόσο στην Covid-19 τα συμπτώματα περιλαμβάνουν και την αγευσία και την ανοσμία», συμπλήρωσε.

Το κοινό κρυολόγημα εν τω μεταξύ τείνει να έχει πιο ήπια συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της ρινικής συμφόρησης («μπούκωμα») και του πονόλαιμου. Ο πυρετός είναι πιο κοινός στη γρίπη.

Παρά την ψευδή πληροφόρηση, οι ιοί δεν συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν μία νέα ασθένεια, αλλά είναι πιθανό να κολλήσει κανείς γρίπη και Covid-19, μια συλλοίμωξη που συμβαίνει συχνά στην ιατρική -η συγκεκριμένη ονομάστηκε Florona.

Μια λοίμωξη οποιουδήποτε είδους μπορεί να είναι σοβαρή ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα συνολικά συμπληρώνει η δρ Coleman.

«Εάν τα κρούσματα γρίπης συνεχίζουν και αυξάνονται μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερους από αυτούς τους τύπους συλλοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».

Με τα πολλά παρόμοια συμπτώματα που προκαλούνται από τους τρεις διαφορετικούς τύπους ιών, η ιατρική εξέταση και ο διαγνωστικός έλεγχος παραμένει η βέλτιστη λύση για να καθοριστεί το είδος της λοίμωξης που έχει εκδηλώσει κανείς. Τα εργαστηριακά τεστ για τη γρίπη δεν είναι τόσο κοινά σε κατ’ οίκον περιβάλλον όπως είναι τα self test για την COVID-19, αλλά κάποια φαρμακεία προσφέρουν έλεγχο και για τις δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα διευκρινίζει η Coleman, γεγονός που βοηθά τη συνταγογράφηση της σωστής θεραπείας.

«Τα εργαστήρια επίσης μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχουν τα δείγματα για διάφορες αναπνευστικές ιώσεις συμπεριλαμβανομένου και του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα ταυτόχρονων ελέγχων ιδίως την περίοδο της πανδημίας», καταλήγει η Coleman.

Σύμφωνα με την ίδια, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ιογενών νοσημάτων και σε αυτή την κατεύθυνση τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τονίζουν την αξία όλων των εμβολίων και των αναμνηστικών δόσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει