Κοροναϊός: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους καρκινοπαθείς

Εάν κάποιος είναι καρκινοπαθής είναι βέβαιο πως αναρωτιέται με ποιον τρόπο η Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του.

Όταν κάποιος έχει καρκίνο κινδυνεύει περισσότερο από τις λοιμώξεις. Πολλοί τύποι καρκίνου αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι η ίδια η ασθένεια, αλλά η θεραπεία που επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού του καρκινοπαθή.

Ακόμα κι αν κάποιος έχει ξεπεράσει τον καρκίνο, μπορεί το ανοσοποιητικό του σύστημα να μην μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια όπως πρέπει.

Μερικές φορές, οι καρκίνοι μπορούν να επηρεάσουν συγκεκριμένα όργανα όπως τους πνεύμονες ή τα νεφρά. Όταν τα όργανα δεν λειτουργούν καλά, το σώμα δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τα μικρόβια και τις λοιμώξεις.

Επειδή ο ιός που προκαλεί την Covid-19 είναι νέος, οποιοσδήποτε εκτίθεται ή μολυνθεί από τον ιό έχει την πιθανότητα να αρρωστήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν θα έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Αλλά για έναν καρκινοπαθή που μολυνθεί από Covid-19, η ασθένεια μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Ορισμένες θεραπείες καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λευκών κυττάρων που έχει ένας άνθρωπος και το πώς αυτά λειτουργούν. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την είσοδο των μικροβίων στο σώμα και να εμποδίσει την αναστολή των λοιμώξεων.

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζεται ο γιατρός σας θα είναι αυτός που θα σας πει αν πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία κατά του καρκίνου ή να περιμένετε μέχρι να μειωθεί ο αντίκτυπος του ιού. Ίσως να μπορείτε να καθυστερήσετε τη θεραπεία για λίγο. Αυτό θα σας επιτρέψει να μείνετε στο σπίτι αντί να μεταβείτε στο γραφείο του ιατρού ή στο κέντρο θεραπείας.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να συνεχίσετε τη θεραπεία.

Εάν δεν έχετε ξεκινήσει τη θεραπεία, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για τα ασφαλέστερα επόμενα βήματα. Οι εξετάσεις θα δείξουν το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου σας, καθώς και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, προτού αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Πώς να προστατευτείτε

Όταν έχετε καρκίνο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε μέτρα για να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Δείτε με ποιον τρόπο:

Βγείτε από το σπίτι μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Όταν βρίσκεστε κοντά σε άτομα, κρατήστε τουλάχιστον ενάμιση με δύο μέτρα απόσταση από αυτά.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως πόμολα, διακόπτες φωτός, τηλέφωνα και νεροχύτες.

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

Εάν είναι δυνατόν, αποθηκεύστε φάρμακα για αρκετές εβδομάδες φαρμάκων, όπως και τα βασικά αναλώσιμα.

Εάν πρέπει να βγείτε έξω φορέστε οπωσδήποτε τη μάσκα σωστά και όχι κάτω από το πηγούνι ή βγάζοντας έξω τη μύτη.

Ακόμα κι αν η θεραπεία σας έχει τελειώσει ή βρίσκεται σε αναμονή, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επαφή με τον γιατρό ή τους γιατρούς σας.

Γνωρίστε τα συμπτώματα της Covid-19, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε άρρωστοι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Βήχα

Δυσκολία στην αναπνοή

Πυρετό

Κρυάδα

Μυϊκό πόνο

Πονόλαιμο

Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς

Εάν έχετε καρκίνο, μπορεί να μην έχετε πυρετό όταν είστε άρρωστοι εάν οι θεραπείες που λαμβάνετε επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε άρρωστοι, απευθυνθείτε σε οποιονδήποτε γιατρό βλέπετε πιο συχνά. Θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και την έκθεσή σας στον ιό. Εκείνος με βάση τις απαντήσεις που θα δώσετε θα κρίνει αν πρέπει να κάνετε ένα τεστ Covid. Εάν είναι πιθανό να έχετε την ασθένεια, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα σας. Εάν επιδεινωθούν, καλέστε το γιατρό σας για οδηγίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει