Λαχανικά και φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνη

Αν και η λέξη «πρωτεΐνη» φέρνει συνήθως στο νου την εικόνα του κρέατος, εντούτοις τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν καλές πηγές πρωτεϊνών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε φυτικές ίνες απ’ ό,τι οι ζωικές πηγές και όταν καταναλώνονται τακτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Θα πρέπει, βέβαια, να έχετε πάντα κατά νου πως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες, περιέχουν μόνο μερικά από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να φτιάξει μόνος του ο οργανισμός μας γι’ αυτό θα πρέπει να συνδυάζονται με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη.

Φασόλια

Είναι εντυπωσιακή η ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν τα φασόλια. Τόσο αυτά όσο και οι φακές περιέχουν περίπου 19 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, παρέχοντας πολλά βασικά αμινοξέα όπως η ισολευκίνη και η λυσίνη. Τα μαύρα φασόλια περιέχουν 15,2 g ανά φλιτζάνι, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες περιέχουν περίπου 14 g ανά φλιτζάνι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα ακόμα λαχανικό που περιέχει άφθονη ποσότητα πρωτεΐνης. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι 4,6 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι (κούπα) βρασμένο μπρόκολο. Το κουνουπίδι, ένας… εξάδελφος του μπρόκολου έχει επίσης άφθονη πρωτεΐνη, περίπου 3 g ανά φλιτζάνι.

Σπανάκι

Γνωστό για την εξαιρετική σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του, το σπανάκι είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Το βρασμένο σπανάκι περιέχει 5,3 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, ενώ το κατεψυγμένο, στραγγισμένο σπανάκι περιέχει ελαφρώς περισσότερη ποσότητα, περίπου 6 g ανά φλιτζάνι.

Άλλα λαχανικά

Το καλαμπόκι, οι αγκινάρες, οι πατάτες είναι επίσης λαχανικά που περιέχουν μία αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεϊνών. Το καλαμπόκι περιέχει περίπου 5 g ανά φλιτζάνι. Οι αγκινάρες μπορεί να χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο στο μαγείρεμα, αλλά πραγματικά αξίζουν τον κόπο, καθώς περιέχουν περίπου 4,2 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μια πατάτα με τη φλούδα της παρέχει περίπου 5 g πρωτεΐνης, ενώ χωρίς τη φλούδα της η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες πέφτει στα 2 g.

Φρούτα

Tα φρούτα στο σύνολό τους περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη από τα λαχανικά και τα όσπρια. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη της φράουλας είναι 7,5% πρωτεΐνη, ενώ του πορτοκαλιού είναι 7,2%. Τα καρπούζια και οι μπανάνες έχουν 6,4% και 5,1% πρωτεΐνη αντίστοιχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει