Το μαγνήσιο εξίσου σημαντικό με το ασβέστιο για τα οστά των παιδιών

Οι γονείς φροντίζουν να πίνουν τα παιδιά τους γάλα και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Σύντομα θα κληθούν να σιγουρευτούν πως τα παιδιά τους τρώνε σολομό, αμύγδαλα και άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Παιδιατρικής Ακαδημαϊκής Εταιρείας στην Ουάσινγκτον.

«Πολλά θρεπτικά συστατικά αποτελούν το κλειδί για να φτιάξουν τα παιδιά υγιή οστά. Ενα απ’ αυτά φαίνεται πως είναι το μαγνήσιο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Στίβεν Αμπραμς, καθηγητής της Παιδιατρικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

«Το ασβέστιο είναι σημαντικό, αλλά εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους που δεν προσλαμβάνουν αρκετές τροφές που το περιλαμβάνουν, μπορεί να μην είναι πιο σημαντικό από το μαγνήσιο».

Παρόλο που είναι γνωστό ότι το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των ενηλίκων, λίγες ήταν οι μελέτες που ασχολήθηκαν με το πόσο σημαντική είναι η πρόσληψη και απορρόφηση τροφών με περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα για τα οστά των μικρών παιδιών. Η συγκεκριμένη μελέτη ήρθε για να καλύψει αυτό το κενό. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 63 υγιή παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, που δεν έπαιρναν καμία πολυβιταμίνη ή μέταλλα. Τα παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο δύο φορές, ώστε να μπορέσουν να μετρηθούν τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου στον οργανισμό τους.

Συμπλήρωσαν ημερολόγια διατροφής πριν από την εισαγωγή τους, ενώ όλα τα τρόφιμα και ποτά που σερβίρονταν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους περιείχαν την ίδια ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που κατανάλωναν σε μια τυπική ημέρα βάσει των ημερολογίων διατροφής τους. Τα τρόφιμα και τα ποτά ζυγίστηκαν πριν και μετά από κάθε γεύμα ώστε να καθοριστεί πόσο ασβέστιο και πόσο μαγνήσιο καταναλώθηκαν πραγματικά. Επιπλέον, δόθηκαν στους γονείς τους κλίμακες για να ζυγίσουν τα τρόφιμα του παιδιού τους για τρεις ημέρες στο σπίτι μετά την πρώτη νοσηλεία και για τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη νοσηλεία, ώστε η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου να μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Στο διάστημα που τα παιδιά βρίσκονταν στο νοσοκομείο μετρήθηκαν ενδοφλεβίως και από το στόμα τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου με μια τεχνική που περιελάμβανε μη ραδιενεργές μορφές μαγνησίου και ασβεστίου που ονομάζεται σταθερά ισότοπα, ενώ συλλέχθηκαν ούρα για 72 ώρες. Με τη μέτρηση των σταθερών ισοτόπων στα ούρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν πόσο ασβέστιο και μαγνήσιο απορροφάται από το σώμα. Η περιεκτικότητα και η πυκνότητα των οστών σε ανόργανα άλατα μετρήθηκαν με μια μέθοδο που ονομάζεται  απορροφησιομετρία ακτίνων Χ, διπλής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποσότητες μαγνησίου που καταναλώνονται και απορροφώνται αποτελούν βασικούς προγνωστικούς δείκτες για το πόσο μαγνήσιο προσλαμβάνουν τα παιδιά. Η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου, αντίθετα, δεν σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την συνολική περιεκτικότητα και πυκνότητα των οστών σε ανόργανα άλατα.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να ακολουθούν μια ισορροπημένη, υγιή διατροφή με καλές πηγές ανόργανων αλάτων, που να περιλαμβάνουν τόσο το ασβέστιο, όσο και το μαγνήσιο», κατέληξε ο Δρ Ανταμς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει