Μαύρα φασόλια: Μια εκρηκτική «βόμβα υγείας»

Οι σούπερ τροφές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ατόμων που προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να ζήσουν με υγεία τη ζωή τους ή να χάσουν βάρος με υγιεινό τρόπο.

Η λίστα με τις τροφές που χαρακτηρίζονται ως «superfoods» μεγαλώνει κάθε μέρα, αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη τροφή που ταιριάζει τέλεια στην περιγραφή αυτή, χάρη σε μια σειρά από οφέλη που παρέχει κι αυτή η τροφή δεν είναι άλλη από τα μαύρα φασόλια.

Οπως και τα μπιζέλια και οι φακές, τα μαύρα φασόλια είναι όσπρια. Και ως εκ τούτου, είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μαζί με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα.

Στην πραγματικότητα, μόνο ένα φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8 γραμμάρια φυτικών ινών, 0,5 γραμμάρια λίπους και καθόλου χοληστερόλη και όλα αυτά σε μόλις 312 θερμίδες!

Διαβάστε παρακάτω πόσο υγιή είναι τα μαύρα φασόλια και πόσο εύκολο είναι να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

«Καύσιμα» για τον οργανισμό

Αν θέλουμε να δούμε το σώμα μας σαν να είναι μηχάνημα, θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι τα μαύρα φασόλια είναι κάτι απαραίτητο για να διατηρήσει τη «μηχανή» μας σε καλή κατάσταση και να αποτρέψει ενδεχόμενες δυσλειτουργίες.

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό βρίσκεται στην υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και ψευδαργύρου, στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της υγιούς δομής των οστών.

Εκτός από αυτό, αυτά τα μικροσκοπικά όσπρια μπορούν επίσης να είναι μεγάλη βοήθεια σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα.

Εκτός από τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και τα μαύρα φασόλια διαθέτουν πολλές απ’ αυτές.

Τα φασόλια είναι επίσης πολύ εύκολο να μαγειρευτούν ή να συμπεριληφθούν σε κάποιο γεύμα. Στις σούπες, σε σαλάτες, παντού μπορείτε να ενσωματώσετε μαύρα φασόλια με πάρα πολλούς τρόπους. Η ευελιξία τους σε ό,τι αφορά τη χρήση τους και τα πολλά θρεπτικά συστατικά με τα οποία είναι γεμάτα μετατρέπουν τα μαύρα φασόλια σε μια εκρηκτική «βόμβα υγείας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει