Μεγαλώνει η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Ακριβότερα θα κοστίζουν από τη Δευτέρα (21/10) τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επιβάρυνση θα πέσει εξ ολοκλήρου πάνω στους ασφαλισμένους που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους.

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές αν το σκεύασμα είχε τιμή που ήταν υψηλότερη από την ασφαλιστική. Αν δηλαδή η λιανική τιμή του φαρμάκου που επέλεγε ο ασφαλισμένος ήταν ίδια με την ασφαλιστική, τότε πλήρωνε συμμετοχή 25% και σε περίπτωση που επέλεγε πιο ακριβό φάρμακο πλήρωνε εκτός απ’ αυτό και το 50% της διαφοράς ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή.

Από τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση ο ΕΟΠΥΥ σταματάει να πληρώνει το άλλο 50% της διαφοράς και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.

Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Γίνεται επομένως αντιληπτό πως μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται μια προσπάθεια να στηριχθεί η αγορά των γενοσήμων, η κατανάλωση των οποίων στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 18%, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυμαίνεται από 60%-90%.

Η ουσία, ωστόσο, είναι πως για μια ακόμα φορά καλείται ο ασφαλισμένος να πληρώσει το… μάρμαρο και μάλιστα σε μια εποχή που δεν του περισσεύουν χρήματα, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που θα μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για να αγοράσουν το ακριβό φάρμακο κι αυτοί που δεν μπορούν και θα καταφύγουν στα γενόσημα.

Αυτό μάλιστα υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που αντέδρασε έντονα σήμερα με ανακοίνωσή του, για τον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα.

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ.

Προσθέτει, μάλιστα, πως το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται σε εφαρμογή χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει επαρκής επεξεργασία του.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει τα εξής:

Τεράστια προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς πρόκειται να δημιουργήσει η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2219/9-9-2013 η οποία τίθεται από Δεύτερα 21 Οκτωβρίου σε εφαρμογή, για την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή της διαφοράς της τιμής του φαρμάκου από την τιμή αναφοράς, αν πρόκειται για πρωτότυπο σκεύασμα.

Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του.

Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους οι χρόνιοι πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία. Σημειώνεται δε, ότι ως τώρα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει το ιατρικό σώμα, ποια είναι η λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς αυτών.

Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει, είτε το φθηνό φάρμακο, είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στο πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης. Οι συνέπειες θα είναι όχι μόνο για την υγεία του ασθενή αλλά και για το σύστημα Υγείας, καθώς οι επιπλοκές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παθογένειας και της νοσηλείας.

Παράλληλα, οδηγούμαστε σε ασθενείς πολλών ταχυτήτων, σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν την διαφορά από τη τιμή αναφοράς και σε εκείνους που θα επιλέξουν το φάρμακο που αντέχει η τσέπη τους.

Ο ΙΣΑ απαιτεί ένα ισότιμο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ασθενείς.

Ζητάμε τη λίστα των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων με τις τιμές αναφοράς τους για να ενημερώσoυμε άρτια και σωστά το ιατρικό σώμα που έχει την ιατρική ευθύνη στη συνταγογράφηση.

Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια για τον ασθενή και υπό την θεραπευτική ευθύνη του γιατρού.

Κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει