Μετάλλαξη Omicron: Πόσο κινδυνεύουμε να μολυνθούμε ξανά

Για το αν έχουμε πιθανότητες να μολυνθούμε με τη μετάλλαξη Omicron, ενώ έχουμε κολλήσει άλλες παραλλαγές του κοροναϊού, τοποθετήθηκε o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη (12/1) στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος με την Omicron σε σχέση με άλλες προηγούμενες παραλλαγές. Τόνισε, ακόμα, ότι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες για να κλείσει ο κύκλος της Omicron.

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα, παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Omicron ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών, όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Omicron ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Omicron», είπε αρχικά για το θέμα των επαναμολύνσεων.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Omicron εκ νέου με Omicron»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Omicron εκ νέου με Omicron και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30-40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40- 50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Omicron είναι κάτι σχετικά φρέσκο δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 μήνες για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Omicron πάνω στην Omicron».

«Mαζί με την Omicron αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε να κάνουμε με ένα μαζικό φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Omicron αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις. Οπότε εάν κάποιος πέρασε την Omicron και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Omicron ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε.

Η επαναλοίμωξη με Omicron έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι η Omicron ξεφεύγει από την ανοσολογική απάντηση από προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο οπότε σίγουρα σχετίζεται με αυτό».

Αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά.

«Επιβράδυνση της Omicron σε παγκόσμιο επίπεδο»

Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Omicron, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της Omicron οπότε περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους».

Τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες μέρες

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «το βασικότερο στοιχείο είναι να αποφύγουμε να μολύνουμε μεγαλύτερες ηλικίες οπότε θα πρέπει για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή αν το κάνουμε να κάνουμε τεστ και να χρησιμοποιούμε μάσκα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει