Μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι κάτι περισσότερο από μια ιατρική ανησυχία, επειδή το μέλλον των ανθρώπων εξαρτάται από αυτή. Γύρω από την ανδρική υπογονιμότητα  υπάρχει μια σειρά από μύθους η υπόσταση των οποίων οφείλει να διερευνηθεί.

Κάθε άνθρωπος πρέπει να ξέρει για να εξασφαλίσει την υγιή σύλληψη και τη συνέχιση της γενεαλογίας. Η ανδρική υπογονιμότητα έχει αποδοθεί σε πολλές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι σωστές, μερικές μένει να αποδειχθούν, ενώ άλλες είναι απλώς ασαφείς.

Μοτοσικλέτες

Οι βόλτες με μοτοσικλέτα εδώ και χρόνια θεωρούνται ύποπτες για στειρότητα. Η άποψη αυτή βασίζεται σε μια μικρή έρευνα που διεξήχθη στην Αυστρία για ορεινή ποδηλασία. Αγνοήθηκε βέβαια το γεγονός ότι η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο αυτούς που ταξίδεψαν περίπου 5.000 χιλιόμετρα σε ένα χρόνο σε αθλήματα στιλ μοτοσικλετών, τα οποία έχουν στενά καθίσματα και άλλα μη-συμβατικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι οι παραδοσιακές μοτοσικλέτες μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής. Ωστόσο, οι σέλες που μουδιάζουν το πέος αποτελούν αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, ανάλογα με την έκταση της χρήσης της μοτοσικλέτας ή του ποδηλάτου.

Θέρμανση και ψύξη

Ο ισχυρισμός ότι η διατήρηση των όρχεων σε ψυχρό περιβάλλον ενισχύει την ποιότητα του σπέρματος είναι ένας μύθος γύρω από την ανδρική υπογονιμότητα. Στην πραγματικότητα, η ψύξη των όρχεων με εξωτερικά μέσα, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνη και μάλιστα πάρα πολύ. Ωστόσο, η αντίστροφη δράση -η θέρμανση- πράγματι επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Φορώντας πολύ σφιχτά εσώρουχα, οδηγώντας για μεγάλες περιόδους στα στενά καθίσματα, κλπ. αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία των όρχεων και επηρεάζει προσωρινά την ποιότητα του σπέρματος. Τέτοιες πρακτικές αντιτίθενται στην σεξολογία ειδικά όταν ζευγάρια προσπαθούν να συλλάβουν.

Κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ

Τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές πράγματι επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι φορητοί υπολογιστές θερμαίνονται αρκετά ώστε να βλάπτουν το δέρμα του μηρού. Λογικά, αυτό που μπορεί να βλάψει το δέρμα κάτω από τα ρούχα, μπορεί σίγουρα να παρέμβει και να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος. Αν και δεν υποστηρίζεται ομόφωνα από τους ειδικούς, το επιχείρημα αυτό έχει λογική βάση. Εκτός αυτού, οι κινητήρες μέσα στους φορητούς υπολογιστές δημιουργούν κραδασμούς και δονήσεις που μπορούν να διαπεράσουν τους όρχεις. Το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα. Το να έχετε τα κινητά τηλέφωνα να κρέμονται από το λαιμό ή σε ένα κάλυμμα που να μπαίνει σε ζώνη στη μέση είναι το καλύτερο για τη σεξουαλική σας υγεία. Ωστόσο, η καλύτερη πρακτική είναι να κρατάτε τέτοιες συσκευές μακριά από εσάς όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συχνότητα του σεξ

Το να επιδίδεστε σε καθημερινή σεξουαλική επαφή θεωρείται από πολλούς ως κάτι που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα: Το καθημερινό σεξ μπορεί να ελαττώσει τον ενθουσιασμό που οδηγεί σε λιγότερο εντυπωσιακή σεξουαλική ζωή. Η αυξημένη συχνότητα του σεξ μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών των γυναικών, διότι το ωάριο ζει περίπου 24 ώρες.

Ο ηλικιακός παράγοντας

Ενας άλλος ισχυρισμός σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα που είναι μακριά από την πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι ηλικιωμένοι άνδρες γίνονται στείροι. Η υπογονιμότητα δεν σχετίζεται με την ηλικία, καθώς ακόμα και νέοι ηλικίας 20 χρόνων έχουν διαγνωστεί με απουσία ή χαμηλή ποσότητα σπέρματος. Ωστόσο, η γονιμότητα πράγματι επηρεάζεται από την ηλικία. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες παραμένουν γόνιμοι ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αλλά η γονιμότητά τους περιορίζεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει