Μπορεί το άγχος να προκαλέσει απώλεια μαλλιών;

Aπό τη στιγμή που το άγχος έχει κατηγορηθεί για πλήθος προβλημάτων που παρατηρούνται στο σώμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το δέρμα, δεν θα μπορούσε παρά να σχετίζεται και με την απώλεια των μαλλιών.

Υπάρχουν τρεις τύποι τριχόπτωσης που μπορούν να συσχετιστούν με υψηλά επίπεδα άγχους και είναι οι ακόλουθοι:

Γυροειδής αλωπεκία. Μια ποικιλία παραγόντων που πιστεύεται ότι προκαλούν γυροειδή αλωπεκία, ενδεχομένως να περιλαμβάνει και το έντονο άγχος. Στη γυροειδή αλωπεκία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στο θύλακα της τρίχας, σταματώντας την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ μπορεί και να τα κάνει να πέσουν.

Τελογόνος απώλεια. Σ’ αυτή την κατάσταση, η συναισθηματική και σωματική καταπόνηση ωθεί μεγάλο αριθμό αυξανόμενων τριχών σε φάση ηρεμίας. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες οι πληγείσες τρίχες μπορεί να πέσουν ξαφνικά με ένα απλό χτένισμα ή με το λούσιμο των μαλλιών σας.

Τριχοτιλλομανία. Η τριχοτιλλομανία είναι η ακατανίκητη επιθυμία να τραβήξετε τα μαλλιά από το κεφάλι σας, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματός σας. Το τράβηγμα των μαλλιών σας μπορεί να είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το στρες, το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η κούραση ή η απογοήτευση.

Το άγχος και η απώλεια των μαλλιών δεν πρέπει να είναι μόνιμη κατάσταση. Αν μπορέσετε να διατηρήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο, τότε θα δείτε τα μαλλιά σας να δυναμώνουν και πάλι. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε ξαφνική η αποσπασματική απώλεια των μαλλιών σας που είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη απώλεια που υπάρχει έτσι κι αλλιώς με το χτένισμα ή το λούσιμο.

Η αιφνίδια απώλεια μαλλιών μπορεί να σηματοδοτήσει υποκείμενη παθολογική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Εάν χρειαστεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει επιλογές θεραπείας για την τριχόπτωση. Και αν οι προσπάθειες να διαχειριστείτε το άγχος σας δεν λειτουργούν, μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει