Μπορεί ένα σπασμένο θερμόμετρο ή λάμπα να προκαλέσουν δηλητηρίαση από υδράργυρο;

Μερικά θερμόμετρα και λαμπτήρες περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες υδραργύρου. Εάν σπάσουν είναι απίθανο να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τον υδράργυρο.

Εξίσου μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξετε κι όταν κληθείτε να καθαρίσετε την περιοχή που υπάρχει υδράργυρος.

Τι είναι ο υδράργυρος

Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου. Μοιάζει με ασημί-λευκά σφαιρίδια. Ο υγρός υδράργυρος εξατμίζεται εύκολα στον αέρα ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου και σχηματίζονται ατμοί υδραργύρου (φυσικό αέριο).

Θερμόμετρα

Η ποσότητα του υδραργύρου σε ένα θερμόμετρο είναι πολύ μικρή, συνήθως μέχρι 3g. Τα θερμόμετρα υδραργύρου, όμως, έχουν σταδιακά καταργηθεί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα άλλα είδη θερμομέτρου για να πάρετε τη θερμοκρασία κάποιου, όπως ψηφιακά θερμόμετρα, θερμόμετρο-ταινία μετώπου και θερμόμετρα αυτιού.

Λαμπτήρες

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες βολφραμίου ή πυρακτώσεως δεν περιέχουν υδράργυρο. Αυτοί όμως τείνουν να καταργηθούν και αντικαθίστανται με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Ορισμένοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδραργύρου, που είναι σφραγισμένος στο εσωτερικό της λάμπας. Σε μια λάμπα υπάρχουν συνήθως λιγότερα από 4 χιλιοστόγραμμα (ποσότητα αρκετή για να καλύψει τη μύτη ενός στιλό).

Οι λάμπες φθορισμού ή οι σωλήνες που χρησιμοποιούμε πολλές φορές στις κουζίνες και τα γκαράζ, περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες υδραργύρου.

Εάν οι λάμπες είναι αδιάσπαστες, συνήθως μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τι συμβαίνει αν σπάσει ένα θερμόμετρο ή μια λάμπα;

Αν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου ή μια λάμπα, μια μικρή ποσότητα υγρού υδραργύρου μπορεί να χυθεί έξω. Ο υγρός υδράργυρος μπορεί να διαχωριστεί σε μικρά σφαιρίδια, τα οποία μπορεί να κυλήσουν σε κάποια απόσταση. Ο υδράργυρος μπορεί, επίσης, να εξατμιστεί σε ατμό.

Ωστόσο, αυτή η μικρή ποσότητα υδραργύρου είναι εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας.

Μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό

Είναι λογικό να προσέχετε ιδιαίτερα όταν πρέπει να καθαρίσετε τον υδράργυρο.

Διαβάστε μερικές συμβουλές για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε:

* Αερίστε το χώρο, ανοίγοντας τα παράθυρα. Αφήστε τα ανοιχτά για τουλάχιστον 15 λεπτά

* Βγείτε από το δωμάτιο ενώ αυτό αερίζεται, φροντίζοντας να κρατήσετε επίσης έξω απ’ αυτό τα παιδιά και τα κατοικίδια

* Φορέστε λαστιχένια ή πλαστικά γάντια και αλλάξτε φορώντας κάποια παλιά ρούχα πριν αρχίσετε να καθαρίζετε τα σφαιρίδια του υδραργύρου και τα θραύσματα του γυαλιού

* Μαζέψτε τα κομμάτια του γυαλιού προσεκτικά και βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα ή δοχείο

* Συλλέξτε τα σφαιρίδια υδραργύρου χρησιμοποιώντας ένα λεπτό κομμάτι κάρτας ή μια λωρίδα χαρτοταινίας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι για να τα ρουφήξει, όπως ένα άδειο μπουκάλι από υγρό πλυσίματος πιάτων. Τα σφαιρίδια υδραργύρου αντανακλούν το φως, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν φακό για να ψάξετε για τυχόν σφαιρίδια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν

* Βάλτε την κάρτα ή τη φιάλη με τα σφαιρίδια υδραργύρου στην πλαστική σακούλα

* Σκουπίστε την περιοχή με ένα υγρό πανί. Βάλτε το πανί στην ίδια σακούλα και δέστε την καλά. Πριν φύγετε από το δωμάτιο αερίστε το ξανά.

* Ρωτήστε στην περιοχή σας για να μάθετε πού μπορείτε να πετάξετε τη σακούλα, γιατί δεν πρέπει να την πετάξετε στον κάδο με τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Η εκροή του υδραργύρου σε απορροφητικές επιφάνειες όπως είναι τα χαλιά και οι ταπετσαρίες, μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να έρθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό. Δοκιμάστε να τηλεφωνήσετε στις τοπικές αρχές για να σας συμβουλέψουν πώς πρέπει να ενεργήσετε.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

Kατά τον καθαρισμό εκροής του υδραργύρου:

* Μην τοποθετείτε την σφραγισμένη σακούλα στα οικιακά σας σκουπίδια γιατί ο υδράργυρος έχει χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνα απόβλητα». Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να τα βάλετε ούτε στους πράσινους ή μπλε κάδους

* Μην αγγίζετε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια

* Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα

* Προσπαθήστε να μην δημιουργήσετε σκόνη, αλλά αν υπάρχει σκόνη, αποφύγετε την εισπνοή

* Μην βάλετε τον υδράργυρο κάτω από το νεροχύτη ή την αποχέτευση

* Μην σκουπίσετε τον υδράργυρο με βούρτσα

* Μην πλύνετε τα ρούχα με τον υδράργυρο στο πλυντήριο ρούχων μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα σας και φυλάξτε τα σε μια σφραγισμένη σακούλα

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από υδράργυρο

Παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος είναι δηλητηριώδης (τοξικός), συνήθως προκαλεί προβλήματα μόνο αν εισπνεύσετε μεγάλες ποσότητες απ’ αυτόν.

Πολύ λίγος υδράργυρος απορροφάται από το σώμα σας εάν καταπιείτε μια μικρή ποσότητα υγρού υδραργύρου ή ακουμπήσει στο δέρμα σας. Αυτό θεωρείται σχεδόν μη τοξικό και πιθανόν να μην έχετε κανένα σύμπτωμα.

Αν, ωστόσο, εισπνεύσετε ατμούς υδραργύρου ή σφαιρίδια, μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσoυν συμπτώματα όπως:

* βήχα

* δύσπνοια

* πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο στήθος, ή ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος

* ευερεθιστότητα, νευρικότητα και τρέμουλο (τρόμος)

* βήχα με αίμα

* δυσκολίες στην αναπνοή

Σε περίπτωση που μπουν στα μάτια σας ατμοί υδραργύρου, τα μάτια σας μπορούν να αρχίσουν να σας τσούζουν να κοκκινίσουν και να πρηστούν, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα βλέφαρά σας

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για συμβουλές.

Πλύνετε το δέρμα ή τα μάτια σας (αφαιρώντας πρώτα τυχόν φακούς επαφής) με χλιαρό νερό για τουλάχιστον 10-15 λεπτά εάν έρθουν σε επαφή με τον υδράργυρο. Αλλάξτε τα ρούχα σας, βάλτε τα λερωμένα ρούχα σε μια σακούλα και σφραγίστε την.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει