Mπορεί η διατροφή να συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ;

Ελάχιστα πράγματα στη ζωή είναι τόσο τρομακτικά όσο η ιδέα του να μην είμαστε σε θέση να θυμηθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό μας. Κι όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Αλτσχάιμερ.

Η ήπια λήθη που συμβαίνει στα πρώτα χρόνια της νόσου επεκτείνεται σιγά αλλά σταθερά και αρχίζει με την πάροδο του χρόνου να περιλαμβάνει προβλήματα με τη μνήμη, την ομιλία και το συλλογισμό, μέχρις ότου τελικά αυτή η διαταραχή του εγκεφάλου να στερήσει από τα θύματά της την ικανότητα να λειτουργήσουν κανονικά.

Παρά τις εκτεταμένες μακροχρόνιες έρευνες, τόσο η αιτία όσο και η θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ παραμένουν ασαφείς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν πολύπλοκο συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που μαζί με τον τρόπο ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση.

Καθώς συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στην έρευνα για το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορεί να αποτραπεί το Αλτσχάιμερ, oι επιστήμονες είναι λογικό να εξερευνούν και το θέμα της διατροφής. Παρόλο που δεν έχουν υπάρξει ακόμα οριστικές ανακαλύψεις πάνω στο θέμα, υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιες τροφές έχουν συγκεκριμένη σχέση με το Αλτσχάιμερ.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της συχνής διατροφής με ψάρια που έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με τη μείωση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης, που είναι ένα αμινοξύ στο αίμα, έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο της άνοιας. Μια δυνατότητα που εξετάζεται είναι το κατά πόσον η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες διασπούν την ομοκυστεΐνη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Και μπορεί η βιταμίνη Β6 ή τα συμπληρώματα της Β12 να μην έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντιοξειδωτικά

Μια άλλη πιθανή θεωρία για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν την ακεραιότητα των κυττάρων του σώματος. Αυτά τα ασταθή μόρια έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν γήρανση των κυττάρων και βλάβη, η οποία θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι του παζλ του Αλτσχάιμερ.

Μπορεί κανείς να μειώσει την έκθεσή του στις ελεύθερες ρίζες περιορίζοντας την επαφή με τον ήλιο και τους περιβαλλοντικούς ρύπους, καθώς και τον καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού που λαμβάνει χώρα κάθε λεπτό της ημέρας. Επειδή είναι αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως οι ελεύθερες ρίζες, μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση η κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, τα σκούρα πράσινα και τα πορτοκαλί λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια. Συγκεκριμένα, οι μελέτες έχουν δείξει πως αρουραίοι και ποντίκια που εκτρέφονται για να μελετηθούν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν δείξει βελτιωμένη πνευματική λειτουργία, όταν τρέφονται με φράουλες και βατόμουρα.

Το πράσινο τσάι είναι επίσης υψηλό σε αντιοξειδωτικά και παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, έχει εντούτοις αποδειχθεί ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μεσογειακή διατροφή

Πρόσφατες μελέτες από ερευνητές του τμήματος Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη έχουν εξετάσει επίσης τις προληπτικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κατά κύριο λόγο από φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ψάρια,  ελαιόλαδο, μια μέτρια ποσότητα κρασιού, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μικρές ποσότητες κρέατος και κοτόπουλου. Αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ και χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, μεταξύ εκείνων που προσβλήθηκαν από τη νόσο.

Τα επόμενα βήματα

Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική απάντηση στο μυστήριο του Αλτσχάιμερ, υπάρχουν εντούτοις κάποια στοιχεία που μπορεί κανείς να λάβει υπόψιν του. Μπορεί να μην έχει ακόμα αποδειχθεί κλινικά ότι βιταμίνες, εναλλακτικά φυτικά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και πρόσθετα τροφίμων επηρεάζουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, εντούτοις οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν πως οι άνθρωποι που θέλουν να αποτρέψουν το Αλτσχάιμερ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχουν υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή η καλή και ισορροπημένη διατροφή να συνδυαστεί με σωματική και πνευματική δραστηριότητα, αλλά και με κοινωνική αλληλεπίδραση, ώστε να κρατήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και άλλες ασθένειες μακριά…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει