Μπορούν τα διουρητικά για την υπέρταση να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας που προκαλείται από την συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Τα διουρητικά όντως μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής της.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα διουρητικά κάνουν τους ανθρώπους να ουρούν, γεγονός που μειώνει την ποσότητα υγρών στο σώμα. Όμως, το υπόλοιπο υγρό είναι πιο συγκεντρωμένο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν οι κρύσταλλοι που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα. Ορισμένοι τύποι διουρητικών μειώνουν επίσης την έκκριση από τα νεφρά του ουρικού άλατος, ένα συστατικό του ουρικού οξέος.

Υπάρχουν πολλά άλλα είδη φαρμάκων για την πίεση του αίματος που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης, πολλά από τα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του ουρικού οξέος.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

• Κατανάλωση υγιεινής διατροφής, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και μειωμένες μερίδες κρέατος και πλήρους περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα

• Ελαχιστοποίηση ή διακοπή του αλκοόλ

• Απώλεια βάρους και διατήρηση ενός υγιούς βάρους και χαμηλού δείκτη μάζας σώματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει