Μπορεί το δάγκωμα των νυχιών να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες;

Αν και ανθυγιεινό το δάγκωμα των νυχιών δεν είναι πιθανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες των νυχιών. Τα νύχια σχηματίζονται εκεί που αρχίζουν τα πετσάκια που έχουν σχήμα U.

Εφόσον το υπόστρωμα του νυχιού παραμένει άθικτο, το δάγκωμα των νυχιών δεν είναι πιθανό να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν, μάλιστα, έρευνες που δείχνουν ότι το δάγκωμα των νυχιών μπορεί ακόμα και να προάγει την ταχύτερη ανάπτυξή τους.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το δάγκωμα των νυχιών δεν κρύβει κινδύνους. Για παράδειγμα μπορεί:

* Να συμβάλλει σε λοιμώξεις του δέρματος

* Να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συνθήκες της κοίτης των νυχιών

* Να αυξήσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων με την ενθάρρυνση της εξάπλωσης των μικροβίων από τα νύχια και τα δάχτυλα στα χείλη και στο στόμα

Επιπλέον, το ψυχαναγκαστικό δάγκωμα των νυχιών είναι μερικές φορές σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, ή η διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων.

Αν έχετε απορίες σχετικά με το δάγκωμα των νυχιών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Για να σας σταματήσει από το δάγκωμα των νυχιών θα μπορούσε να σας προτείνει:

* Να αποφύγετε παράγοντες που προκαλούν δάγκωμα των νυχιών, όπως η ανία

* Να βρείτε υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος και την ανησυχία

* Να διατηρήσετε τα νύχια σας τακτοποιημένα και περιποιημένα

* Να κρατάτε τα χέρια σας και το στόμα σας απασχολημένα με διάφορες δραστηριότητες, ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να δαγκώνετε τα νύχια σας. Μια καλή λύση, αν γνωρίζετε μουσική, θα ήταν να παίξετε ένα μουσικό όργανο. Αν όχι, θα μπορούσατε να μασήσετε τσίχλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η συμπεριφορική θεραπεία για να σταματήσει δάγκωμα των νυχιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει