Μπορεί το μάσημα τσίχλας να προκαλέσει διάρροια;

Πολλές τσίχλες γίνονται με αλκοόλες σακχάρων, ένα είδος γλυκαντικού που χρησιμοποιείται στη θέση της ζάχαρης. Αυτές περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σύγκριση με τη ζάχαρη.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια να χάσετε βάρος. Είναι επίσης καλύτερες για την υγεία των δοντιών, δεδομένου ότι δεν δημιουργούν κοιλότητες.

Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από τις σακχαρο-αλκοόλες μέσω τσίχλας ή άλλων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως τα αέρια, το φούσκωμα, αλλά και η διάρροια.

Σακχαρο-αλκοόλες

Οι σακχαρο-αλκοόλες δεν είναι πιο γλυκές από τη ζάχαρη, περιέχουν ωστόσο λιγότερες θερμίδες. Χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων της σοκολάτας, της καραμέλας, των επιδορπίων και των τσιχλών. Οι κοινές σακχαρο-αλκοόλες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνουν λακτιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη και σορβιτόλη. Το πιο πιθανό είναι αν αναζητήσετε τα συστατικά στην ετικέτα της τσίχλας να βρείτε την ξυλιτόλη και τη σορβιτόλη. Μερικές φορές αυτά τα συστατικά μπορεί να συνδυαστούν με άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, ή η σουκραλόζη για την ενίσχυση της γλυκύτητας.

Γαστρεντερικές παρενέργειες

Οι σακχαρο-αλκοόλες δεν απορροφώνται πλήρως στο εντερικό σας σύστημα. Οι μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, πόνους ή αέρια. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι δοσοεξαρτώμενα, πράγμα που σημαίνει πως όσο μεγαλύτερες ποσότητες τσίχλας καταναλώσετε τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Οι αλκοόλες των σακχάρων έχουν μια ωσμωτική επίδραση (διαφορά πίεσης ανάμεσα σε δύο διαλύματα διαφορετικών συγκεντρώσεων) όταν φτάσουν στα έντερα, προκαλώντας εισροή του νερού σ’ αυτά, γεγονός που οδηγεί σε διάρροια.

Δοσολογία

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν με την κατανάλωση μόλις 5 γραμμαρίων από ορισμένες αλκοόλες σακχάρων. Η ωσμωτική διάρροια μπορεί να συμβεί με την κατάποση 20-50 γραμμαρίων. Ωστόσο, ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν διάρροια από μόλις 10 γραμμάρια.

Οι τσίχλες γενικά περιέχουν 1 έως 2 γραμμάρια σακχαρο-αλκοόλες ανά τεμάχιο. Αυτό σημαίνει πως αρκεί να μασήσετε μόλις λίγα κομμάτια τσίχλας όλη την ημέρα για να προκληθούν συμπτώματα, ανάλογα με την ποσότητα του σακχάρου αλκοόλης και την ευαισθησία σας στο συγκεκριμένο συστατικό.

Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερικές διαταραχές ή διάρροια και πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλονται σε αλκοόλες σακχάρων, για να βεβαιωθείτε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να τις καταναλώνετε ή να περιορίσετε την ποσότητά τους. Ελέγξτε την ετικέτα στην τσίχλα σας για να δείτε αν περιέχει μια αλκοόλη σακχάρου. Μπορεί να αναφέρεται ένα συγκεκριμένο συστατικό όπως σορβιτόλη ή ξυλιτόλη, ή μπορεί απλά να αναγράφει «αλκοόλη σακχάρου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει