Μπορεί το πλούσιο ερωτικό παρελθόν να επηρεάσει το γάμο;

Μπορεί στα περισσότερα πράγματα στη ζωή η εμπειρία να μετράει υπέρ μας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εκείνους που έχουν κάνει στη ζωή τους πολλές σχέσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οσο περισσότερες σχέσεις έχει κάποιος στο… ιστορικό του τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να κάνει έναν ευτυχισμένο γάμο αν αποφασίσει να παντρευτεί, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Στους περισσότερους χώρους η επιπλέον εμπειρία είναι προσόν. Είσαι καλύτερος υποψήφιος για μια δουλειά αν έχεις περισσότερη εμπειρία. Οταν, όμως, πρόκειται για εμπειρία σχέσης, τα ευρήματά μας δείχνουν πως η επιπλέον εμπειρία, όταν κάποιος παντρεύεται συσχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα γάμου», λέει η Galena Rhoades, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Γάμου, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συστάθηκε για την αξιολόγηση και βελτίωση της υγείας του γάμου στις ΗΠΑ.

Για να οδηγηθούν στα ευρήματά τους η Rhoades και ο συνεργάτης της Scott Stanley αξιολόγησαν τα δεδομένα από την εν εξελίξει Μελέτη Ανάπτυξης Σχέσης που ξεκίνησε το 2007 και συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς ηλικίας 18-34 ετών που βρίσκονταν σε σχέση αλλά ήταν άγαμοι.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων παρακολούθησης, 418 απ’ τους συμμετέχοντες παντρεύτηκαν. Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν στη συνέχεια τους γάμους κοιτάζοντας το ιστορικό των σχέσεων του κάθε συντρόφου στο παρελθόν. Στη συνέχεια, τους ρώτησαν για την ποιότητα του γάμου τους.

Ελέγχθηκε η φυλή, η εθνικότητα, το προσωπικό εισόδημα, η εκπαίδευση και η θρησκεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο τα άτομα που είχαν συνάψει πολλούς δεσμούς πριν παντρευτούν, ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα γάμου σε σύγκριση με όσους είχαν λίγες σχέσεις πριν το γάμο τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε πως αυτό αμφισβητεί προγενέστερη μελέτη που υποστήριζε πως όποιο κι αν ήταν το ερωτικό παρελθόν δύο συντρόφων σε νεαρότερη ηλικία δεν επηρεάζει την ζωή τους στο μέλλον.

«Στην πραγματικότητα, ό,τι κάνουν οι άνθρωποι πριν το γάμο τους, φαίνεται πως έχει σημασία. Συγκεκριμένα, το πώς ζουν τη ζωή τους όσον αφορά τους δεσμούς που έχουν κάνει, συνδέεται με τις πιθανότητές τους να έχουν στη συνέχεια έναν ευτυχισμένο γάμο», γράφουν στην έκθεσή τους.

Συγκρίσεις, παιδιά και αρνητικά συναισθήματα

Γιατί όμως το ερωτικό παρελθόν φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του γάμου;

Περισσότεροι δεσμοί σημαίνει μεγαλύτερη εμπειρία και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να είναι ο λόγος, από την άποψη ότι υπάρχει μεγαλύτερο πεδίο συγκρίσεων του νυν συντρόφου με τους συντρόφους που είχε το άτομο στο παρελθόν, σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δεξιότητας, της σωματικής ελκυστικότητας ή της ικανότητας επικοινωνίας.

«Ο γάμος προϋποθέτει να αφήσουμε πίσω μας άλλες επιλογές, κάτι που είναι δύσκολο να το καταφέρουν άτομα με μεγάλη εμπειρία», λένε οι συγγραφείς.

Οσοι συμμετείχαν σε περισσότερες σχέσεις, είχαν επίσης μεγαλύτερη εμπειρία από διάλυση σχέσεων, γεγονός που σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αρνητικά συναισθήματα για την αγάπη και τις σχέσεις γενικότερα.

Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως το να είναι δύσκολο στην επικοινωνία, που μπορεί να αποτελούν το λόγο που έχει κάνει τόσες πολλές σχέσεις στο παρελθόν και να το οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα γάμου.

Οι Rhoades και Stanley διαπίστωσαν επίσης ότι κυρίως οι γυναίκες που είχαν παιδιά σε μια προηγούμενη σχέση ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ποιότητα του γάμου.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανάμεικτα συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της απόκτησης παιδιών στην οικογενειακή ευτυχία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανατροφή των παιδιών από προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να προσθέσει άγχος στο γάμο», λένε οι συγγραφείς.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο αριθμός των δεσμών που είχε το άτομο στο παρελθόν, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του γάμου.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα άτομα που «ολισθαίνουν» σε σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά μια σχέση, όπως το να ζήσουν μαζί και να κάνουν παιδιά, χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητήσει για την σχέση τους, είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή ποιότητα γάμου.

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν τελετουργικά σημαντικές εμπειρίες. Σε περιόδους σημαντικών μεταβάσεων στις σχέσεις, η διαδικασία της λήψης μιας απόφασης κάνει να ζευγάρια να κάνουν ισχυρότερες δεσμεύσεις μεταξύ τους κι αυτό τα βοηθά να συνειδητοποιούν περισσότερο πού οδηγεί η σχέση τους με αποτέλεσμα αυτή να είναι περισσότερο στερεή», αναφέρει η Rhoades.

Περισσότερα καλεσμένοι στο γάμο καλύτερη ποιότητα γάμου

Δεν είναι όμως όλα τα νέα άσχημα. Οταν πρόκειται για τη γαμήλια τελετή οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο τελετουργικό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για έναν ευτυχισμένο γάμο.

Από τους συμμετέχοντες που είχαν 150 άτομα και άνω, το 47% ανέφεραν υψηλή ποιότητα γάμου, σε σύγκριση με το 37% που είχαν λιγότερα από 149 άτομα και το 31% που είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε μετά τον έλεγχο για το εισόδημα και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Οι συγγραφείς ξεκαθάρισαν πως το μεγάλο τελετουργικό δεν αφορά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για το γάμο, αλλά τον αριθμό των προσκλήσεων και ερμηνεύουν τον θετικό αντίκτυπο ως αποτέλεσμα του ότι όσο περισσότερους ανθρώπους καλεί κανείς στο γάμο του τόσο πιο πολλούς φίλους και συγγενείς έχει ενδεχομένως, για να τού προσφέρουν υποστήριξη.

Παρά τις διαπιστώσεις τους οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως κανείς δεν είναι «καταδικασμένος» να κάνει έναν δυστυχισμένο γάμο και υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να αυξήσουν την πιθανότητα ενός επιτυχούς γάμου.

Για παράδειγμα, προτείνουν οι δύο σύντροφοι να μιλήσουν για τις εμπειρίες του παρελθόντος τους και να συζητήσουν για τα διδάγματα που πήραν από τις προηγούμενες σχέσεις τους. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν συμβουλές από άλλους, ή μέσα από βιβλία ή έμπειρους ψυχολόγους για να αυξήσουν την πιθανότητα ο γάμος τους να είναι ευτυχισμένος.

Μα πάνω απ’ όλα πρέπει οι ίδιοι να παρουσιάζουν μέσα στο γάμο τους τον καλύτερο εαυτό τους, να συζητούν άμεσα ό,τι τους απασχολεί, να μην αφήνουν παρεξηγήσεις να αιωρούνται και να πάψουν να κάνουν συγκρίσεις με ό,τι έχουν αφήσει πίσω τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει